perjantai 30. kesäkuuta 2017
Futura - Tuntematon
Oulun linja-autoaseman kupeessa on Martti Aihan valkobetoninen veistos Futura - Tuntematon (1986). Sitä sopi odotellessa ihmetellä.
torstai 29. kesäkuuta 2017
keskiviikko 28. kesäkuuta 2017
Emile Cohl - Huoneisto vuokrattavana (1897)
-- Huoneistonne ei ole huono, mutta talo ei vaikuta kovin vankalta.
-- Oh! Herra, se on vankka. Kokeilkaapa vaikka tätä tuolia.
-- Oh! Ah! Tuli ainakin todistetuksi, että alakerta on kestävä.
-- Alan uskoa, että herra oli oikeassa talon kestävyydestä.
tiistai 27. kesäkuuta 2017
Anarkistit eivät ole tervetulleita
Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikassa edistyksellisen perustuslain vuoksi ei ole voitu toimia samoin kuin muualla maailmassa. Suorat tiettyjen uskontojen, kansallisuuksien tai muutoin epäsopina pidettyjen ryhmien edustajien maahantuloa ei ole laillisesti kieltää. Tämän esimerkiksi Donald J. Trump on saanut karvaasti kokea.
Rajoituksia on silti tehty. Vuonna 1903 säädettiin Anarchist Exclusion Act, joka nimensä mukaisesti esti anarkisteja tulemasta maahan. Anarkisteilla oli tuohon aikaan huono maine, heitä pidettiin pomminheittäjinä ja yhteiskuntarauhaa väkivaltaisesti häiritsevinä. Nykyään heitä sanottaisi terroristeiksi. Vuonna 1918 lakia laajennettiin niin, että anarkisteja tukevat ja auttavat myöskään päässee maahan.
G. K. Chesterton aikoinaan irvaili amerikkalaisten tavalle seuloa anarkisteja maahantulovirroista. Virallisessa kaavakkeessa kysyttiin, että oletko anarkisti? Ruksimalla kyllä maahan ei päässyt. Jos terroristeja seulottaisi samalla tavalla, tulos voisi olla yhtä hyvä.
Kyselyn idea oli tietenkin se, että jos henkilö olikin valehdellut viranomaisille, hänet voitiin karkottaa. Näin kävi muun muassa Emma Goldmanille, joka 1920 passitettiin Yhdysvalloista Suomen kautta Venäjälle. Karkotuskuulusteluja johtaneelle J. Edgar Hooverille ei merkinnyt mitään sekään, että Goldman oli ehtinyt saada Yhdysvaltain kansalaisuuden. Anarkistipykälä oli voimassa aina vuoteen 1952 saakka.
Wikipedian arvion mukaan anarkisteja karkotettiin tai estettiin tulemasta maahan lain voimassaoloaikana alle tuhat. Matkustaja- ja maahanmuuttovirtoja ajatellen luku on mitättömän pieni.
Anarkistit taisivat 1903 olla sopiva vihollinen, jonka varjolla saatettiin tehdä muuta politiikkaa. Sama Anarchist Exclusion Act kielsi maahantulon myös epileptikoilta, kerjäläisiltä ja sutenööreiltä. Heitä lienee käännytetty huomattavasti anarkisteja enemmän.
maanantai 26. kesäkuuta 2017
sunnuntai 25. kesäkuuta 2017
lauantai 24. kesäkuuta 2017
Kokko
Tänä juhannuksena on saanut polttaa kokkoja ilman erikoislupia lähes koko maassa. Käytiin Tuovilanlahden kokkoa katsomassa.
perjantai 23. kesäkuuta 2017
Paatsamasinisiipi on valittu kansallisperhoseksi
Suomen kansallisperhoseksi on valittu paatsamasinisiipi. Kansallisperhonen valittiin äänestyksessä, jossa annettiin kaikkiaan 36 500 ääntä. Voittaja sai 6300 ääntä, joten äänet jakautuivat runsaasti eri ehdokkaiden kesken.
Netissä järjestetty äänestys käytiin 15.3.-4.6. Se oli järjestäjien mukaan alusta loppuun erittäin tiukka, mutta paatsamasinisiipi piti 20 äänestyslajin joukossa kookkaammat haastajat niukasti takanaan 17,3 prosentilla. Toiseksi tuli neitoperhonen (17,0 % äänistä) jäi paatsamasinisiivestä sadan äänen päähän. Kolmanneksi tuli suruvaippa keräsi myös yli 6000 ääntä (16,5 % äänistä). Seuraaville sijoille tulivat sitruunaperhonen (4.), nokkosperhonen (5.) ja ritariperhonen (6.).
* Kansallisperhonen-tiedote
torstai 22. kesäkuuta 2017
keskiviikko 21. kesäkuuta 2017
Ada viidakossa
Ville Ranta kertoi hiljan Facebookissa, että ensi vuonna ilmestyy suomeksi albumina Altanin Ada viidakossa! Teos saa Heikki Kaukorannan uuden käännöksen ja julkaisijoita on peräti kolme: Asema Kustannus, Zum Teufel ja Täysi Käsi.
Ada viidakossa on julkaistu Tapiirissa jatkotarinana vuosina 1986-1988. Katkelma teosta oli julkaistu aikaisemmin Sarjakuvan Maailmat (Otava 1982) antologiassa.
Tapiirin käännöksen teki Heikki Kaukoranta, mutta uusi albumi saa uuden käännöksen. Aikaisempi suomennos oli tehty ranska välikielenä, uusi tulee suoraan italiasta.
Ada on vuosien mittaan kerännyt kulttimainetta sarjakuvapiireissä. Ensimmäisissä kommenteissa albumin julkaiseminen on kerännyt paljon kiitoksia.
tiistai 20. kesäkuuta 2017
Tenniskentän sopimus
By Roi Boshi - CC BY-SA 3.0, Linkki
»Me vannomme, etteme koskaan eroa kansalliskokouksesta ja että kokoonumme kaikkialla, missä olosuhteet sitä vaativat, kunnes kuningaskunnan valtiosääntö on laadittu ja saatu pysyvälle perustalle.»
Näin kuului tänään 1789 Ranskan kansalliskokouksen jäsenten ja sihteerien lausuma vala. Tapahtuma oli yksi keskeisimpiä Ranskan suuren vallankumouksen monipolvisissa vaiheissa.
Ranskalaiset itse kutsuvat tapahtumaa nimellä Serment du Jeu de paume. Englanniksi sitä sanotaan Tennis Court Oathiksi. Suora käännös. Nimi tulee tapahtumapaikasta, johon kolmas sääty oli kokoontuneena.
Suomessa nimeksi on vakiintunut Pallohuoneen vala. Aikoinaan nuorena erilaisia vähemmän tunnustettujen tahojen kustantamia maailmanhistorioita lukiessa vastaa tuli mitä erilaisempia väännöksiä. Räikein niistä oli otsikkoon nostettu Tenniskentän sopimus.
Historiassa pyritään välttämään oman erikoissanaston käyttämistä ja luomista. Siksi historioiden suomentaminen saattaa vaikuttaa helpolta, mutkattomalta hommalta. Mutta on joukossa tällaisia jujuja, jotka olisi hyvä huomioida.
Pallohuoneen vala! Se on oiva suomennos.
maanantai 19. kesäkuuta 2017
Boikotoikaa Boycottia
Charles Boycott by Leslie Ward - Vanity Fair magazine, January 29, 1881. Linkki
Tänään 1897 kuoli Charles Boycott, jota saamme kiittää boikotti-sanan synnystä. Kiitos sanomalehtien, boikotomisen merkitys ja leviäminen on tarkasti ajoitettavissa.
Irlannin vuoden 1879 sato epäonnistui pahasti. Maanvuokraajien liitto suositti vuokrien alentamista sen vuoksi neljänneksellä, koska maksukyky oli monilla vuokraviljelijöillä pahasti kärsinyt. Ernen jaarlin tilanhoitaja Charles Boycott ei kuitenkaan suostunut näin suureen vuokran pienentämiseen. Hän suostui vain kymmeneksen alennukseen.
Boycottin tapaisia tilanhoitajia oli lukuisia, mutta jääräpäisenä entisenä kapiaisena hänet nostettiin kampanjoinnin kärkeen. Maanvuokraajat kehottivat väkeään väkivallattomaan vastarintaan ja sulkemaan kaikki neljänneksen alennuksesta kieltäytyvät kaiken yhteydenpidon ulkopuolelle.
Kun sopivaa lyhyttä termiä tällaiselle toiminnalle ei ollut, niin Boycottin nimestä johdettiin 1880 boikotoiminen.
Charles Boycottin boikotoiminen oli tehokasta. Hän joutui samana vuonna lähtemään Yhdysvaltoihin, koska juuri kukaan ei suostunut asioimaan hänen kanssaan. Jäipä hän ilman yösijaa Dublinissa. Nälänhädän ja ihmisten toimeentulon kanssa ei ollut leikkimistä.
Vuotta myöhemmin 1881 Boycott pystyi palaamaan työhönsä tilanhoitajaksi. Sitä ennen oli kuitenkin annettu Land Act, joka pyrki kitkemään korkeiden vuokrien kiskomisen.
sunnuntai 18. kesäkuuta 2017
Ernst-Thälmann-Insel
By Bundesarchiv, Bild 183-L0619-026 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, Link
Huomenna 45 vuotta sitten Berliinissa valtiovierailulla ollut Kuuban johtaja Fidel Castro antoi isännilleen lahjan. Se oli saari Kuuban rannikolla, joka siihen asti oli tunnettu nimellä Cayo Blanko del Sur (Valkoinen eteläinen saari). Castro levitti kartat, joista selvisi saaren sijainti Cazonesin lahdella, ja sen uusi nimi: Ernst Thälmannin saari.
Viisitoista kilometriä pitkä ja puoli leveä pitkulainen saari sai nimen Weimarin tasavallan aikaisen kommunistijohtajan mukaan. Lisäksi saaren pohjoisranta oli nimetty DDR-rannaksi.
Nyttemmin on herkuteltu ajatuksella, että tuo saari olisi viimeinen jäljellä oleva palanen Itä-Saksaa. Ernst Thälmannin saarta kun ei mainita lainkaan Saksojen yhdistymissopimuksessa.
Olisikin mainiota, jos pieni pala edesmennyttä valtiota olisikin vielä olemassa. Ernst Thälmannin saari on asumaton, joten nykyisiltä itäsaksalaisilta ei heidän identiteetistään voi kysellä. 1970-luvulla saarelle pystytetty Thälmannin patsaskaan ei ole enää paikoillaan, sen vei hurrikaani vuonna 1998.
Tosiasiassa "lahjoitus" oli symbolinen, lahja oli saaren nimeäminen uudelleen. Uskoisin, että mielellään Kuuba olisi tehnyt paikasta turistikohteen eurooppalaisen liittolaisensa asukkaille.
* A Tiny Island off Cuba May be the Last Surviving Bit of East Germany. Big Think
lauantai 17. kesäkuuta 2017
perjantai 16. kesäkuuta 2017
Kansallislotto
Tänä vuonna mitä erilaisemmat tapahtumat ja esitykset ovat saaneet määritteen Suomen juhlavuosi tai Suomi 100. Esimerkiksi Veikkaus mainostaa ensi lauantain lottopottia Suomen juhlavuoden suurimmaksi. Suomi 100 -liitteen käyttäminen taitaa vaatia lupaa.
Kun loton sääntöjä viimeksi muutettiin, tuli numero 40 vuosien tauon jälkeen takaisin ruudukoihin. Muistatte varmaan mainoskampanjan.
Pelaava yleisö ei kuitenkaan ole ottanut uutta numeroa omakseen. Karjalaisessa julkaistiinkin Veikkauksen tiedote numerosta.
- Viime vuoden marraskuussa paluun ruudukkoon tehnyt 40 on itse valituissa riveissä selvästi vähiten pelattu numero alle prosentin osuudellaan (0,95 prosenttia). Vertailun vuoksi, eniten pelattua numeroa 9 rastitaan lapuille yli kolme kertaa useammin eli 3,24 prosenttia, Veikkaus kertoo Karjalaisen mukaan.
Eli Veikkauksen vinkki on, että kannattaisi pelata numeroa 40 jos haluaa saada päävoiton mahdollisimman harvan kanssa jaettuna. Siis jos 40 sattuu arvonnassa oikeaan riviin ja muut lottoajat eivät ole lukeneet tätä kehotusta.
Lottovoiton mahdollisuus yhdellä rivillä on 0,0000054 prosenttia. Jos haluaisi olla täysin varma voitosta, niin pitäisi pelata noin 18,6 miljoonaa riviä.