Jos valehtelee, niin siitä yleensä jää kiinni. Jos valehtelee tuomioistuimessa, viranomaiskuulemisessa tai eduskunnassa, niin sillä yleensä on seurauksia. Ministeri Hanna Mäntylä valehteli Rovaniemen käräjäoikeudessa ja oli syystä joutumassa vastaamaan sanoistaan. Tosin näppärä asianajaja sai harhautettua poliisia niin, että asia ehti vanhentua.
Poliitikoilla on lupa ja velvollisuus ajaa muutoksia lainsäädäntöön. Tapana on ollut korostaa muutoksen tuomia etuja ja vähätellä haittoja. Väärien tietojen antamista asioiden edistämiseksi on pidetty hyvien tapojen ja lakien vastaisena. Siksihän lobbarit tuottavat tieteellisen tiedon kaapuun naamioituja "faktoja" jotta keskustelun sääntöjä noudatettaisiin. Tuolle tuotannolle ei olisi tarvetta, jos saisi väittää mitä tahansa ja jättää tarkistamisvastuun kuulijoille. Valtion viranhaltiojoilta väärän tiedon toimittaminen yksiselitteisesti kielletty.
Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että Matti Vanhasen valehtelu eduskunnassa olisi pitänyt selvittää juurta jaksain. Sitä ei valitettavasti ole tehty. Sen seurauksena valehtelu on meillä edelleen vaivana.
Juuri tulleen tiedon mukaan Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on jälleen pahoitellut hallintarekisteriä koskevia virheellisiä puheitaan.
– Virhe on vain ja ainoastaan minun. En missään nimessä halunnut tahallisesti johtaa tässä kysymyksessä ketään harhaan, Stubb sanoi Tampereella pitämässään tiedotustilaisuudessa.Tähän ei voi millään tyytyä.
– Prosenttiluku, jota käytin viranomais- tai muista lausunnoista oli kerta kaikkiaan virheellinen ja pyydän sitä nöyrästi anteeksi, Stubb jatkoi.
Sori Alex. Sinut täytyy nyt nostaa tikun nokkaan Vanhasen syntien tähden.