perjantai 24. marraskuuta 2017

Scott Joplin rags
Legendan mukaan tänään 1868 syntyi Teksasissa Scott Joplin (k. 1917). Ragtimen kehittäjän tuotokset ovat tuttuja erityisesti 1900-luvun alun mykkäfilmeistä, ja ajoittain tuo tyyli on noussut suureenkiin suosioon.

Muistan joskus 1980-luvulla ostaneeni Scott Joplinin LP-levyn. Varsinaisesti Joplin ei koskaan levyttänyt, mutta sitäkin ahkerammin hän soitti pianorullia. LP-levyllä oli raitoja, joilla soitti levytysstudioon viety automaattipiano. Koska Joplin oli soittanut alkuperäiset rullat, niin tavallaan oli kyse "Scott Joplinin ley". Kaikki raidat eivät tainneet olla Joplinin soittamia, sillä niitä oli enemmän kuin seitsemän vuonna 1916 tehtyä rullaa.

Jälkikäteen ragtime ja Joplin on otettu osaksi jatsin kaanonia. Joplin itse halusi yhdistää taide- ja populaaria musiikkia. Vuonna 1899 nuottifirman kanssa tehty sopimus Maple Leaf Ragista takasi hänelle kohtalaisen toimeentulon, vaikka rojaltiprosentti oli vain yksi. Joplin sävelsi oopperankin, mutta se on jäänyt ragtimen varjoon.3 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Minullakin on tallella "Joplinin" vinyyli jostain 70-luvulta, ostettu varmaan Puhalluksen innoittamana.

Reijo Valta kirjoitti...

Ehkä mullakin on levy jossakin tallessa. 80-luvun minä oli hyvin puristi levyhankinnoissa, ja tästä päivästä katsoen pianorullalevy läpäisi hyvin tiukan "aitouden" vaatimuksen seulan.

SusuPetal kirjoitti...

:D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset