perjantai 8. kesäkuuta 2012

Tango 12



MTV3:n urheilu-uutisissa kertoivat, että tänään alkavia jalkapallon EM-kisoja varten on kehitetty uusi pallo, ja kehottivat netistä katsomaan millainen se on. Englanninkielisessä wikipediassa olikin aiheesta artikkeli (kuva sieltä).

Kansainvälisen jalkapalloliiton virallinen pelivälineiden toimittaja on jo pitkään ollut Adidas. Se on jo vuosikymmeniä "kehittänyt" jokaisia arvokisoja varten uuden jalkapallon. Kehittänyt lainausmerkeissä siksi, että arvokisoja on maanosittain ja sukupuolittain melkoinen määrä. Tässä nimenomaisessa Tango 12 -pallossa on erikoisuutena isäntämaiden Puolan ja Ukrainan tyylitellyt liput.

Tango 12 on neljäs Tango-pallo. Aikaisemmin sellaisella on pelattu esimerkiksi maailmanmestaruuskisat Argentiinassa vuonna 1978. Nyt paritanssiin viittaavaan nimeen on päädytty kahden järjestävän maan perusteella. 

Ehkä nimellä halutaan vaikuttaa siihen miten jalkapallosta yleisellä tasolla puhutaan. Varsinkin maailmanmestaruuskisojen yhteydessä jalkapallosta metaforin, joilla lajista tehdään olemustaan suurempi. Milloin kyseessä on vihreän veran shakki, milloin rakastelua vastaava hellien ja kovien otteiden kamppailu.

Viimeisten, Etelä-Afrikassa järjestettyjen MM-kisojen yhteydessä Lasse Lehtinen totesi, ettei jalkapallo kovin älykästä shakkia ole. Ei siinä siirtoja kovin pitkälle eteenpäin mietitä. En tiedä miten maailmalla lajista tuolloin puhuttiin, mutta taitaa olla aika puhua kiihkeästä kahdenvälisestä vuorovaikutuksesta.

Tango-pallosta saattaa tulla jälkipuheita. Mikäli Saksa menestyy alkavissa EM-kisoissa, niin vähemmän menestyneet saattavat selittää toisen voittoa paremmalla pallon tuntemuksella. Nimittäin Tangoa on käytetty Bundesliigassa virallisena pelipallona kaudella 2011/12. Silloin sen nimi oli Torfabrik (maalitehdas).


* * *

Muutin aavistuksen blogin ulkoasua. Sivupalkissa oleva käyttäjäraati ("Lukijat") on ollut näkymättömissä, ja paikalla on kehotettu verkkovastaavaa, eli blogin pitäjää, korjaamaan määritelty url-osoite samaksi kuin bloginkin osoite on. Bloggerin com-osoitteet ovat muuttuneet maakohtaisiksi, ja nyt siis pitäisi käyttäjaraadin asetuksiin saada osoite poistyopoydalta.blogspot.fi.

Se ei kuitenkaan onnistu. Yrittäessä selvisi, että Googlen käyttäjäraatien ylläpito on lopetettu maaliskuun alussa, aikaisemman tiedotuksen mukaan. Tilalle kehotettiin tekemään sivu Google+:aan yhteydenpitoa varten.

Käyttäjäraatia on taidettu käyttää toisin kuin suunnittelijat ovat alkujaan ajatelleet. Ainakaan minä en sen avulla ole verkostoitunut ja pyytänyt toisia bloggaajia "ystävikseni" pikaviestitelläkseni heidän kanssaan. Lähinnä sen avulla olen halunnut kertoa, että tykkään lukea tätä blogia ja uskallan sen tunnustaa.


6 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Anteeksi, että tähänkin minun täytyy kommemtoida.

Jabulania luulin tekniikan viimeisimäksi, koska sitä kehuttiin, haukuttinkin.

Googelilla menee koko ajan hyvin, mutta rullaati rullaa elämän puitteet. Olenkos koskaan kertonut, että se Petri Kokko oli ihan mahottoman hyvä luistelija, ainakin olosuhteet ja lahjat huomioon ottaen?

Jos sanoisin: "Perkele!", se olisi vain todellisuus, eikä sellaista voi ääneen lausua.

Haista kuukkeli paska!

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Blogspot URL:ien päätteiden muutoksen huomasin ensimmäisen kerran tukholmalaisen hotellin tietokoneella. Kaikki tutut blogit, tämäkin, olivat blogspot.se-päätteisiä. Tuolloin pikaisesti tekemäni selvityksen mukaan kyse on siitä, että Google valmistautuu tietyn maan lainsäädännön vaatimuksiin blogien sulkemisesta tms.

Lukijakaarti omassa blogissani onneksi vielä pelittää, toivottavasti ei kovin pian prakaa. On ilo ollut katsella saldon kehitystä, mutta tärkeämpi funktio palikalla on ollut uusien blogien löytämisessä. Eli olen melko säännöllisesti surffailessani availlut mielenkiintoisen blogin seuraajien muita seuraamia blogeja.

Edelleen kaipaan Googlen notebookia, joka oli blogi-ideoiden hallintaan täydellinen työkalu. Nyt sitten pelkäämään, että ajavat Readerin alas...

Reijo Valta kirjoitti...

Ulkoasun asetuksissa annetaan ymmärtää, että Lukija-gadgetin voisi edelleenkin asentaa. Mutta rajoituksena kerrotaan, että toimii ainoastaan "dynaamisten näkymien" yhteydessä.

Hieman liiankin dynaamisia ovat tarjotut "dynaamiset mallit". Eivät ne mielestäni sovi tekstipainotteisiin blogeihin, kuvablogeihin paremminkin.

Katsotaan ja seurataan tapahtumia. Eihän facebookiakaan ollut alkujaan lainkaan mikroblogausalustaksi tarkoitettu, mutta sellainenhan siitä pääasiassa on tullut.

.fi -päätteestä vielä: tulevat nämä blogitkin sen myötä kansalliseen muistiin ikuisesti säilytettäviksi -- suomalaisen tunnuksen myötä näistäkin on vapaakappaleet "luovutettava".

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen huomannut, että Google-käyttäjäraadin saa näkyviin, kun vaihtaa osoitteen päätteeksi fi:n sijaan fr Minun blogissani (jota en tässä nyt mainitse), korjautui tuo asia muutamassa viikossa, eikä fr-päätettä tarvinnut enää käyttää

Reijo Valta kirjoitti...

Pari päivää sitten huomasin saman kun esittelin, että blogspotin jälkeen voi laittaa minkä tahansa maatunnuksen. Silloin Lukijat tulivat näkyviin.

Ehkä tämä tästä fiksautuu.

Reijo Valta kirjoitti...

Viimein sain toimivan vinkin. Lukijat saa takaisin näkymään kun menee asetuksiin ja vaihtaa blogin osoitetta, vaikkapa vain yhdellä merkillä, esimerkiksi väliviiva johonkin kohtaan. Tallenna muutos, ja sen vaihda takaisin oma vanha tuttu osoite. Näin jonnekin tarvittavaan paikkaa tallentuu osoite, ja Lukijat-gadget alkaa jälleen näkyä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset