sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Kainuun kuuluisa goljatti


Kainuun museossa poiketessa huomasin, että paljon Kainuun ja Kajaanin vaiheista kirjoittaneelta Reijo Heikkiseltä on ilmestynyt uusi kirja. Daniel Cajanus -- Kainuun kuuluisa goljatti on ilmestynyt melkein vuosi sitten ja museo on sen kustantanut.

Paltamossa n. 1703 syntynyt papin poika Daniel on hämmästyttänyt pituudellaan kaikki nämä vuosisadat. Isonvihan aikaan kaikki asiat eivät tulleet kirjatuiksi ylös. Niinpä Cajanuksen syntymävuosi on pitänyt laskea kuoliniästä, Muutenkaan jätin vaiheista ei voi kirjoittaa aukotonta elämäkertaa.

Joitakin sirpaleita ja tarinoita Daniel Cajanuksen vaiheista on säästynyt sieltä täältä ympäri Euroopan. Ne Heikkinen on koonnut yksien kansien väliin. Osa jutuista ei ehkä pidä paikkaansa, mutta niitä on kerrottu niin usein, ettei niitä enää voi sivuuttaakaan. Jos asiat eivät olleet osa Cajanuksen elämää, niin ne ovat olleet osa hänen jälkimainettaan.

Ensi kesänä Daniel Cajanus on Kainuussa esillä monin tavoin. On ooppera ja taidenäyttely Suuri tuntematon. Ehkä jotain muutakin.2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Cajanuksen muotokuva luonnollisessa koossa ostettiin takavuosina Kansallismuseoon. Se oli hyvä hankinta ja komea kuva, joka sijoitettiin museon korkeaan eteishalliin. Museon uusi johtaja halusi sen kuitenkin pois, koska epätavallisten ihmistenn kuvia ei pitäisi tuijotella. Silloin se tuntui liialliselta häveliäisyydeltä, mutta nyt sitä asennetta jo kaipaisi.

Reijo Valta kirjoitti...

Seemanin suuri maalaus tulee kesällä Kajaanin taidemuseoon nähtäväksi. Ilmeisesti tarkasti ajatellun kokonaisuuden osaksi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset