keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Animatricks Galleria

Antti Laakso. Viimeinen elefantti (2008).


Huhtikuun lopulla Bio Rexissä Helsingissä järjestetään Animatricks -animaatioelokuvafestivaalit. Festivaalien ohjelmisto julkistetaan huhtikuun alussa, mutta festivaalisivustolla voi päästä animaatioelokuvan pariin vaikka heti. Uusitulla sivustolla on muun muassa galleria, johon animaatio-ohjaaja Ami Lindholm on valinnut kuusi perheaiheista lyhyttä animaatiota.

Hiljan Oscar-gaalassa lyhytelokuvan pystin voittanut Shawn Christensen kiitteli Elokuva-akatemiaa, että se on julkaissut kaikki ehdokkaat DVD-levynä. Näin filmit saivat lisää näkyvyyttä. Varmaankin DVD oli tarpeen, että valitsijat pystyisivät äänestämään. Lyhytelokuvien ja muille kuin lapsille tarkoitettujen lyhyiden animaatioiden levityskanavat ovat vähissä. Suomessa on onneksi Yleisradio, mutta sen ohjelmapaikat eivät parhaisiin katseluaikoihin satu.

Animaation tekijöillä on siis ongelma. Mistä saada yleisö?

Festivaalisivusto on tähän mainio keksintö. Juuri se paikka, jonne animaatioista kiinnostuneet klikkailevat. Animatricks Galleriassa on kolmen kuukauden välein vaihtuva sisältö, pääasiassa kotimaista tuotantoa. Gallerian kuraattori Lindholm on toukokuun lopulle saakka esillä olevaan kattaukseen Kuka huutaa korvassasi? valinnut viisi kotimaista ja yhden kansainvälisen työn. Lindholm on esitellyt kaikki. Esimerkiksi näin:

Michael Dudok De Witin piirrosanimaatio Father and Daughter (2000), on mielestäni ehkä maailman paras animaatio. Se kertoo pelkän liikkeen, pyöräilemisen, avulla elämän mittaisesta kaipuusta. Alussa isä ja tytär pyöräilevät rantaan ja isä lähtee soutaen merelle. Kun isää ei kuulu takaisin, tytär jatkaa elämäänsä mutta palaa aina rantaan katsomaan. Seurana on ystäviä, mies, lapsia. Alussa tytöt pyöräilevät kepeästi mäkeä ylös, loppua kohti elämänpyörä hidastuu ja vanha nainen jaksaa vaivoin soittaa kelloa vastaantulijalle. Elokuvaan on kerätty kaikki kaipauksen hetket, jotka lopussa saavat viimein täyttymyksen.

Kannattaa poiketa katsomassa.


* Animatricks Galleria


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset