keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kalm Niagaralla


Tänään tai tässä kuussa 1716 Pohjois-Ruotsissa syntyi Pehr Kalm, josta sittemmin tuli Turun Akatemia talousopin professori ja rehtori. Tutkimuskiinnostuksiltaan Kalm ei ollut taloustieteilijä, pikemminkin luonnon-. Hän tutki kasveja, teki tutkimusmatkoja ja kävi ennen yliopiston oppituolin saamista sunnuntaisin kirkossa saarnaamassa.

Tutkimusmatkalla 1750 Kalm kävi Pohjois-Amerikassa. Eksoottisin kohde reissulla olivat Niagaran putoukset. 1700-luvun puolivälissä uuden mantereen valloitus oli vielä pahasti kesken. Niinpä itärannikon sanomalehtiä kiinnosti mitä matkaajat kauempana lännessä ovat nähneet ja kokeneet. Philadelphiassa ilmestyvä Pennsylvania Gazette julkaisi 20. syyskuuta 1750 Kalmin jutun näkemästään.

Ajattelin jakaa kanssanne Kalmin lehteen kirjoittaman, mutta se ei onnistu. Vaikka maailmalla on laajasti vanhaa sanomalehdistöä digitoitu ja tuotu nettiin kaikkien saataville, niin tätä lehteä pitäisi mennä mikrofilmiltä lukemaan Kongressin kirjaston Madison LM133 -lukusaliin.

On Pennsylvania Gazette muunnettu sähköiseen muotoon. Mutta sitä ei ole avoimessa verkossa saatavilla. Lehden päätoimittajana oli nimittäin Benjamin Franklin, ja hänen ajatuksensa ja kirjoittamansa ovat edelleen kovassa kurssissa Yhdysvalloissa. Mistä ollaan edelleen valmiita maksamaan, niin sitä ei ilmaiseksi saa.

Pehr Kalmin Turussa julkaisemia kirjoituksia sen sijaan voi lukea verkosta. Latinaksi ja suomeksi. Annan siis linkin sinne.Tutkailkaa vaikka Muutamia aforismeja taloudenhoidolle vihamielisestä ateismista (1760).


Entä sitten se, että ateismi opettaa kaiken olevan täydellisen välttämättömyyden ohjaamaa? Tunnollisuus, joka asioiden rautaisessa muuttumattomuuden ketjussa ei voi vaikuttaa mihinkään, on siis turhanpäiväistä. Tästä seuraa, että ateistit väistämättä eivät vain lyö laimin lasten kasvatusta ja perehtyneisyyttä moniin taitoihin, jotka ihmeen paljon edistävät ja lisäävät talouden kukoistusta, vaan he jopa täysin hylkäävät ne typeryydeltä haiskahtavana. Paljon muutakin sellaista voisi vielä tuoda esiin, joka vahvistaa ateismin olevan taloudelle vihamielistä, mutta vakavista syistä me pidättäydymme tuomasta niitä esiin.


* Filosofia.fi: Pehr Kalm.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset