tiistai 2. toukokuuta 2017

Pilapiirtäjä Ansu esillä


Oulussa 1936 syntynyt Antero "Ansu" Halla kuului tyyliltään siihen harvalukuiseen pilapiirtäjien joukkoon, joka pyrki kuvillaan kertomaan tarinoita. Ansu itse määritteli pilapiirroksen kuva-aforismiksi tai kuvanovelliksi. Maailmallakaan vertaiskuvia on vähän, lähinnä tulevat mieleen Quino ja Sempé.

Ansu kuoli kymmenen vuotta sitten. Oli pienoinen yllätys, että hänen töistään järjestetään nyt kesällä näyttely Belgiassa, Antwerpenissa. Toki Ansun sanattomat kuvat sopivat erinomaisesti kansainväliseen levitykseen. Belgiassa hän sai jo aktiiviaikoinaan tunnustusta, vuonna 1979 julkaistu Go-Go palkittiin Belgian kansainvälisillä pilapiirrosfestivaaleilla seuraavana vuonna vuoden parhaaksi pilapiirroskirjaksi.

Netistä ei löydy paljon apuja Ansun töiden tutkailuun. Hänen aikansa oli ennen internetiä ja nyttemmin hän ei ole paljon ollut esillä. Jyrki Vainion blogissa on muutamia piirroksia. Siinäpä ne taitavat olla. Toki kirjastoista saa vielä hyvin lainaksi hänen kolmea pilapiirroskokoelmaansa.

Ehkäpä saisimme Belgian jälkeen jonnekin Suomeenkin Ansun töitä esille.


* Ansu esillä Antwerpenissa. Kvaak.fi


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset