tiistai 23. toukokuuta 2017

Hintava pönttöuuni


Olen rakentamassa mökkiä Jouko Ylihannun vuonna 1939 Maatalousministeriön kilpailuun tekemien voittoisien piirustusten mukaan. Piirustuksiin on makuuhuoneeseen ajateltu pönttöuuni. Siksipä uuniostoksilla piti tiedustella sellaisen hintaa.

Aikoinaan pönttöuunit olivat hyvin suosittuja. Ne olivat suhteellisen halpoja ja niiden lämpöteho oli hyvä. Keskuslämmityksen ja kaukolämmön myötä joka huoneeseen ei enää tarvinnut omaa uunia. Niinpä monet pönttöuunit purettiin eikä uusia juuri enää tehty. Kuorien valmistaminenkin lopetettiin.

Kuten monet muutkin perinteiset käyttöesineet, ovat pönttöuunit kokeneet uuden arvostuksen. Sisustuslehdissä on esitelty uuneja hyvässä hengessä.

Muutamia vuosia sitten pönttöuuneja on alettu valmistamaan teollisesti. Tiilerin Aino-pönttöuuneja on tarjolla eri korkuisina malleina. Matalampi uuni ei ole halvempi. Hinta on sama korkeudesta riippumatta.

Rakenteisiin ja materiaaleihin nähden pönttöuunit ovat melko hintavia. Pelkän uunin hinta on reilut kaksi ja puoli tuhatta. Tähän päälle rahti, jonka määrä vaihtelee paikkakunnan mukaan.

Retroilulla on hintansa.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset