tiistai 29. toukokuuta 2007

Työnantajien visiot hukassa

Meillä Suomessa mediassa ja taloustieteellisessa kirjoittelussa usein pidetään kilpailukyvyn esteenä työntekijöitä ja heidän etujaan ajavaa ay-liikettä. Onkin hämmentävää lukea Veijo Pönnin (2006) toimittamaa ja Turun kauppakorkeakoulun yritystoiminnan tutkimus- ja koulutuskeskuksen julkaisemaa Suomalaisen painoalan kilpailukyky -tutkimusraporttia.

Tutkijaryhmän mukaan toimialaa vaivaa yleinen pessimismi -- kirjapainojen johtajat ovat kyvyttömiä erittelemään alalla vallitsevia trendejä. Tutkimusraportti on työnantajaa kohtaan varsin tyly. Johtajisto ei sen mukaan voi vedota siihen, että asiakkailta tulevat toiveet ovat ristiriitaisia. Eri suuntaisten näkymien joukosta kyllä pitäisi kehittyvät trendit kyetä näkemään ja tulisi investoida rohkeasti.

Painoalalla kilpaillaan lähinnä hinnoilla. Se kaltaiselleni minikustantajalle sopii lyhyellä tähtäimellä, mutta haluaisin kuitenkin tulevaisuudessakin asioida suomalaisten painojen kanssa.

Tutkimusraportti kertoo myös, että alalla koetaan työvoimapulaa. En ihmettele, pessimismi on tarttuvaa. Toivotaan, että hukassa oleva visio kuitenkin löytyy, sen uskoisin olevan ratkaisun myös työntekijöiden rekrytointiin.

Kaikki kunnioitus alalla toimiville. Toivottavasti vielä monta kirjaa yhdessä toteutamme.


Veijo Pönni (toim.), 2006. Suomalaisen painoalan kilpailukyky. Turun kauppakorkeakoulu. Yritystoiminnan tutkimus- ja koulutuskeskus / Tutkimusraportteja B3/2006.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset