tiistai 15. huhtikuuta 2008

Kaivaukset Stonehengessä


Parhaillaan Stonehegessä, tuossa mystisessä kivikehässä, on meneillään arkeologiset kaivaukset, joita BBC seuraa päivittäin. Arvatenkin myöhemmin valmistuu televisiodokumentti, jonka me suomalaisetkin saamme Yleltä nähdä.

BBC on antanut hankkeelle nimeksi Stonehenge - parantavat kivet. Nimi juontuu professoreiden Tim Darvill ja Geoff Wainwright pari vuotta sitten esittämästä teoriasta, että Stonehenge olisi ollut nimenomaan parannuspaikka, hoitolaitos.

Nyt kaivauksissa etsitään todisteita, aineistoa teorian todentamiseksi (tai hylkäämiseksi).

Kivikehällä on pitkä ja monivaiheinen historia. Ennen kiviä paikalla oli puupaaluja. Aivan varhaisimmassa vaiheessa (n. 4500 eKr.) paaluja oli kaksi, sitten kolme rinnan, myöhemmin kehässä.

Stonehengestä on esitetty vaikka minkälaisia teorioita. On palvottu jumalia, tutkittu tähtitaivasta. On tehty matemaattisia laskelmia ja vertailtu muihin vastaaviin kehärakennelmiin.

Itse kehittelin joskus ajatusta, että perimmältään laitos olisi raadollisesti omaisuuden määrittelemiseksi/jakamiseksi tehty. Kun isompi saaliseläin on tasangolla saatu kaadettua, niin paalujen ja kehien avulla olisi katsottu kenen mahtimiehen tai heimon maille eläin lopulta kaatui ja kenellä olisi oikeus saaliiseen.

Pyhä ja raja ovat Suomessa alkujaan samaa tarkoittaneet. Miksei siis briteissäkin?

Darvillin ja Wainwrightin teoria lähtee Walesista 250 kilometrin peräisin olevista sinikivistä (doloriittia/diapaasia, joka briteissä lohkottuna on sinistä). Nämä sinikivet eivät ole rakennelman suurimmat, vaan niiden paikkaa on muutostöissä 3000-1900 eKr vaihdeltu.

Diapaasi on magmakiveä, tulivuorenpurkauksista syntynyttä. Sillä on hämmentäviä ominaisuuksia: Wikipedia kertoo sen olevan kova ja jäykkä materiaali. Sillä on hyvä vastustuskyky kemikaleja ja ulkoista kulutusta vastaan. Se ei korrosoi, ei ole magneettinen eikä se johda sähköä. Se imee hyvin vähän vettä eikä se juuri laajene lämmössä.

Diapaasi olisi hyvä alumiinipipojen valmistusaine, jos se ei olisi niin raskasta.

Toisekseen Darvillin ja Wainwrightin teoria lähtee aikaisemmin alueelta löydetyistä ihmisten jäänteistä. Kirjo on suuri, paljon väkeä eri suunnilta on tullut paikalle. Koska he nimenomaan ovat kuolleet paikalle, niin voisi olettaa paikalle tullun parannuksen toivossa.

Mitä lienevät olleen hoitomaksut Stonehengessä 2008 eKr?

(Kuvassa jättiläinen auttaa Merliniä rakentamaan Stonehengen. Kuva käsikirjoituksesta 1150-luvun alusta)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset