sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Jimi Salama


Viisi vuotta sitten Juri Nummelin ja Elina Teerijoki kokosivat ja julkaisivat Osma, Ranja, Vilmiina kirjassa 800 harvinaista etunimeä. Kriteerinä kirjaan pääsylle oli, että korkeintaan kaksisataa kaimaa mainitulle löytyy.

Kirja tarttui kirjastosta mukaan, kun jäin pohtimaan eilistä utraa (eli saukkoa). Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Utra -nimellä ei ole ketään suomalaista muistettu.

Utraa ei Nummelin ja Teerijokikaan esittele, mutta Utrion ja Utrian kylläkin Kaari -nimen yhteydessä. Kirjailijan julkisuudesta tuttu nimi saisi kuvittelemaan, että nimi olisi yleisempikin, mutta ei ole. Vain 128 kaimaa Kaari Utriolla on.

Utrio etunimenä on vain yhdellä 1940-luvulla syntyneellä, Utria -nimen haltijoita on 34, joista yksi on annettu kirjan ilmestymisen jälkeen.

Valitettavasti kirja ei osaa kertoa enempää Utr- alkuisten nimien historiasta, mutta jo nimenä käyttö tukee Nuutisen saukko-teoriaa.


Toinen syy, miksi kirja tarttui mukaan oli julkkisjuorut. Mari Kakon vastasyntynyt on saanut nimekseen Jimi Salama ja luultavimmin tuo toinen nimi on tästä Nummelinin ja Teerijoen teoksesta löytynyt.

Salamasta kerrotaan, että se on ollut nimiehdotuksena jo Isak Edward Sjömanin Kauno-almanakassa vuonna 1864 ja uudelleen sitä käytettäväksi kannusti Rauha Hammar 1940-luvulla.

Vanhemmista suosituksista huolimatta vain viisikymmentä Salamaa oli nimetty helmikuuhun 2003 mennessä. Uuden esille tuomisen myötä muutkin kuin Kakko ovat Salaman löytäneet. Kirjan julkaisemisen jälkeen on Salamaksi nimetty 33 lasta (15.9.2008 mennessä), joista viisi tai kuusi tyttöjä.

Osma, Ranja, Vilmiinan takakansi lupailee, että "tästä teoksesta löydät lapsellesi taatusti kauniin nimen, jota ei osu samalle luokalle toista!"

Varmaan 1960-luvulla lapsensa Jariksi tai Mikaksi nimenneet ajattelivat samaa. Varsinkin Mika oli kirjailija Waltaria lukuunottamatta lähes käyttämätön nimi kunnes 1970-luvulla peruskoulussa heitä oli lähes kolmekymmentätuhatta.

Asemansa harvinaisena nimenä on menettänyt teoksessa mainituista ainakin Aava. Nimi on kasvattanut suosiotaan koko 2000-luvun ja Lordin Euroviisuvuonna Aavaksi vuosittain nimettujen määrä nousi yli sataan. Avaksi on nimetty myös lähemmäs kolmesataa ja Awaksikin 15 tyttöä.

Kita ei Lordin voiton ansiosta saanut yhtään uutta kaimaa. Ne samat seitsemän ennen vuotta 1980 nimettyä vain Nimipalvelu tuntee. Kaksi uutta Amenta on nimetty.

Nimimuodit on oikukkaita. Salamienkin määrä tulevina vuosina kasvanee.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset