tiistai 21. huhtikuuta 2009

Las Vegas Sun, amerikkalaista julkista palvelua


Eri viestimet ovat kertoneet Yhdysvaltalaisten Pulitzer -journalistipalkintojen jaosta. Peräti viisi meni New York Timesille, kaikista arvostetuimmaksi sanottu julkisen palvelun sarjan Pulitzer meni Las Vegas Sunin rakennustyöläisten korkeaa kuolleisuutta käsittelevälle jutulle.

"Julkinen palvelu" on huono suomennos. Las Vegas Sun on vuodesta 2005 lähtien ilmestynyt kaupungin toisen, suuremman Las Vegas Review-Journalin liitteenä. Järjestelyä kutsutaan "joint operating agreementiksi", eli yhteistoimintasopimukseksi.

Yhdysvaltain tiukat kilpailulait (antitrust) estivät sanomalehtiä tekemästä samalla markkina-alueella minkäänlaista yhteistyötä. Kun kakkoslehdet alkoivat kuolla 1960-luvulla Yhdysvaltain pienemmistä ja keskisuurista kaupungeista, säädettiin 1970 laki, jonka salli lehtitalojen yhteistyön esimerkiksi jakelussa ja painatuksissa, mutta pitivät toimitukset tiukasti yhteistyön ulkopuolella.

Kovin vaikuttava laki ei enää ole, yhteistoimintasopimuksia on voimassa alle kolmekymmentä.

Eurooppalaisittain ymmärretyn julkisen palvelun tai yleisradiotoiminnan kanssa amerikan mallilla ei ole mitään tekemistä. Yhteistoiminnassa julkaistut lehdet ovat yleensä yksityisesti omistettuja, Las Vegas Sunkin perustajansa Hank Greenspunin jälkeläisten hallussa.

Idea oli säilyttää uutistoiminnan moniarvoisuus ja -äänisyys.

Lähinnä suomalaisessa lehdistössä Las Vegas Sunin kaltaiset lehdet vertautuvat vielä joissakin kaupungeissa ilmestyviin vasemmistopuolueiden lehtiin. Kuten oululaisiin sosialidemokraattiseen Pohjolan Työhön ja vasemmistoliittolaiseen Kansan Tahtoon.

Olisikin veikeä idea, jos Pohjolan Työ ja Kansan Tahto alkaisivatkin ilmestyä Kalevan liitteinä. Lehdenjakajan aamulla tuomassa paperinivaskassa olisikin kolmen eri toimituksen tekemät uutiset yhdessä paketissa.

Kansalainen tilaisi 'paikallisen sanomalehden' ja tilausmaksun kolme lehteä jakaisivat sopimallaan tavalla keskenään, kukin toimitus tuottaisi materiaalia sovitun mukaisesti. Mainostuotot jakautuisivat myös sopimuksen mukaisesti. Nettilehdet olisivat erikseen, niille ei tällaista yhteistoimintaa tarvitse.

Lukijalla olisi aamulla parhaassa tapauksessa kolme erilaista näkemystä tai ainakin perustelua maailman nykymenolle. Kovin toiseen suuntaan taitaa vain suomalainen lehtimaailma olla menossa.

Pohjolan Työ ja Kansan Tahto monien kaltaistensa tavoin ovat edelleen olemassa ay-liikkeen lehtisetelituen ansiosta. Ammattiosastot katsovat, että on tarpeellista olla olemassa työnantajista riippumaton julkaisuväylä.

Ay-liikkeeseen pohjautuu myös Las Vegas Sunin synty, ja lähellä se lienee edelleen voittoisan jutun aiheen perusteella. Sattui nimittäin vuonna 1949 niin, että Las Vegas Review-Journal irtisanoi kaikki ammattiliittoihin kuuluvat kirjanpainajansa. Työttömäksi jääneet perustivat oman lehtensä ja keväällä 1950 saivat Hank Greenspunin mukaansa tuomaan lehdelle linjaa ja journalistista tasoa.



* Las Vegas Sun
* Pohjolan Työ
* Kansan Tahto

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset