maanantai 25. huhtikuuta 2011
Corto Maltese: Herra presidentin voodoo
Alkuvuodesta kuultuani uuden Corto Maltesen ilmestymisestä menin heti katselemaan Akateemisen kirjakaupan sarjakuvahyllyä. Siellä uusi teos, Herra presidentin voodoo (Jalava 2010), olikin jo ostajia odottamassa. Muoveihin pakattua kirjaa ei päässyt selaamaan, mutta takakansi paljasti sisällön: vanhat tutut tarinat Päitä ja sieniä (1970), Banaaniconga (1971) ja nimitarina Herra presidentin voodoo (1971).
Hugo Prattin lyhyitä Corto Maltese -tarinoita on julkaistu kokoelmina aikaisemminkin: Kauriin merkin alla (Jalava 1996) ja Banaaniconga (Jalava 1997). Uutuus sisältää jälkimmäisen kolme ensimmäistä tarinaa. Aikaisemmassa kokoelmassa tarinat julkaistiin mustavalkeina, nyt ne ovat tarjolla väreissä.
Kaksi tarinoista on jo nähty Suomessa väreissä. Nonstopissa 20-22/1977 julkaistiin Päitä ja sieniä ja saman lehden numerot 1-2/1978 pitivät sisällään Banaanicongan. Herra presidentin voodoo julkaistiin mustavalkeana Tapiirissa 1/1986.
Tarinat ovat hienoja ja omalta osaltaan loivat Corto Maltesen mainetta ja herättivät suomalaisiakin hahmoa ihailemaan ja rakastamaan. Etelä-Amerikan elävä mystiikka ja menneisyyden arvoitukset tarjoavat erinomaiset puitteet, ja joita Hugo Pratt (1927-1995) mieltä kutkuttavasti osasi käyttää.
Ensimmäisellä kerralla Herra presidentin voodoo sai kuitenkin jäädä kirjakaupan hyllyyn. Jotakin uutta olin odottanut, ja sitä tällä teoksella ei ole tarjottavana. Vaikka Pratt on jo edesmennyt, niin vielä olisi suomentamatonta julkaistavaksi. Pienen markkina-alueen suomalaisella kustantajalla ei taida olla paljoa sananvaltaa näiden yhteispainatuksina tehtävien teosten sisältöön.
Myöhemmin paljastui, että kokoomassa on johdantona Marco Steinerin alkusanat ja sen kuvituksena Marco D'Annan taidevalokuvia Etelä-Amerikasta. Harmi ettei Prattin luonnoksia tai hahmotelmia ole ollut alkuun liitettäväksi kuten moneen muuhun Corto Maltese-seikkailun värilaitokseen.
Marco Steiner (lieneekö sukua seikkailuissa mukana olevalle Rudolf Steinerille?) ja Marco D'Anna molemmat osaavat tehdä työnsä Corto Malteseen sopivassa hengessä. Steiner selostaa muun muassa kansantaruja ja uusimpia arkeologisia löytöjä Amazonian alueelta. Keihtovia ovat suuret geoglyfit, joita metsähakkuut ja pellonraivaus on paljastanut alkuperäiseksi sademetsäksi luullulta alueelta.
Geoglyfit herättävät ajatuksen, että siellä jossakin on oikeastikin ollut Eldorado! Ehkä sademetsä joskus paljastaa salansa...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti