lauantai 12. marraskuuta 2011

Kuinka käy Lewis Trondheimilta Piko?

Fabrice Parme & Lewis Trondheim
Paniikki Atlantilla
Pikon ja Fantasion uudet seikkailut 4
Egmont 2011
64 s.

Pikon ja Fantasion seikkailuja on viime vuodet tuotettu aivan uudella innolla. Franquinin jouduttua jättämään sarjan tekemisen 1960-luvulla Pikon seikkailut ovat olleet hyvin erilaisissa käsissä. Joistakin tekijöistä on tykätty, joistakin vähemmän. Vanha, 1930-luvulla syntynyt sarjakuvasankari on uudella vuosituhannella saanut samanlaisen kohtelun kuin useat amerikkalaiset supersankarit. Samanaikaisesti hahmo seikkailee eri jatkumoissa, ja lisäksi julkaistaan erillisiä näihin liittymättömiä albumeja. Paniikki Atlantilla (Egmont) 2011on viimeksi mainittua tuotantoa.

Pikon ja Fantasion käsikirjoittajaksi on saatu houkuteltua uudemman ranskalaisen sarjakuvan suuri nimi, Lewis Trondheim (oik. Laurent Chabosy, s. 1964). Trondheim tunnetaan Suomessa Jussi Jäniksen seikkailuista (7 osaa, WSOY 2004-2008) ja Ville Rannalle käsikirjoittamasta Julkimoista (WSOY 2006). Tämän lisäksi hän on tehnyt paljon käsikirjoitusyhteistyötä Joann Sfarin kanssa, ja kehittänyt sarjakuvailmaisua Oulipon periaatteiden mukaisesti, konseptuaalisen sarjakuvan ympärille syntyi marraskuussa 1992 Oubapo-ryhmä.



Trondheim on käsikirjoittanut Piko-seikkailunsa klassisesti. Vaikka hahmogalleria on tuttu, kukin joukosta on paikalla sattumalta. Aluksi vain Pikon piti vaihtaa konsernin uuden omistajan edellyttämänä työpaikkansa hotelli Mousticista valtamerialus Merten Kuningas II:lle. Fantasio päätyy laivalle jahdatessaan kuvaa Marinella Cabotinin uudesta poikaystävästä, Sieninevan kreivi on paikalla matkustajana. Kreivin sienikokeet kartanollaan olivat epäonnistuneet ja hän oli paennut läheisen kylän asukkaiden reaktioita Atlantin aalloille.



Aluksella kaikille löytyy omanlaistansa tehtävää. Kreiviä pyydetään selvittelemään kollegansa ydinfyysikko Sprtschkin turvallisuuslaitteen turvallisuutta. Merten Kuningas I oli hieman aiemmin salaperäisesti kadonnut. Fantasio kehittelee skuuppeja, ja Piko hyttipalvelijan toimensa ohessa joutuu pitämään ohjat käsissään.

Trondheim osaa annostella ainekset oikein. On teknisiä uutuuksia, on huumoria, on jännitystä ja onnellinen loppu. Juuri sopiva soppa.

Farbice Parmen (s. 1966) 60-luvusta vaikutteita hakeva kynänjälki täydentää seikkailun. Trondheim ja Parme ovat aikaisemminkin tehneet yhteistyötä, esimerkiksi kahdeksanosaisen lapsille suunnatun Le Roi Catastrophe-sarjakuvasarjan (2001-2005, ei suomennettu).

Riemukas ilottelu, tämä Paniikki Atlantilla.



* Hajanaisia ruutuja on kirjoittanut ennakkojuttua tästä albumista. 

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset