lauantai 26. maaliskuuta 2016
Hansinsaari
Twitterissä kerrottiin, että Tanskalla ja Kanadalla on rajakiistoja. Lyhyessä viestissä kiistan kerrottiin ilmenevän ajoittaisena lippujen vaihtamisena. Yleensä lipun juurelle jätettiin oman maan tuotantoa oleva viinapullo terveisiksi "vihollisen" joukoille.
Pienen etsiskelyn jälkeen paljastui, että Tanskalla ja Kanadalla on tosiaan rajankäynti kesken Grönlannin ja Ellesmerensaaren välisessä Kennedynsalmessa. Vuonna 1973 raja saatiin sovittua Hansinsaaria lukuunottamatta. Vesiraja on sovittu saaren länsi ja itäpuolelle, ja jos nuo pisteet yhdistettäisi suoralla viivalla, niin Hansinsaari olisi puoliksi Kanadaa ja puoliksi Grönlantia.
Jos ja kun joskus rajakiistassa päästää ratkaisuun niin tietokilpailuihin saadaan uusi hämmennystä herättävä kysymys: Paljonko Tanskalla ja Kanadalla on yhteistä maarajaa?
Tietokilpailujen rajakysymysten klassikko on paljonko Suomella ja Ruotsilla on yhteistä maarajaa. Kun Tornio- ja Muoniojoet lasketaan vesirajaksi, niin Muoniojoen lähteeltä on 230 metriä kolmen valtakunnan rajapyykille. Lisäksi Suomella ja Ruotsilla on maarajaa Märketin saarella Ahvenanmaan ja Ruotsin välissä. Märketillä rajaa on peräti 467 metriä, sillä vuoden 1981 rajatarkistuksessa päädyttiin suomalaisten saarelle rakentaman majakan vuoksi perin mutkittelevaan ratkaisuun.
Hansinsaarella ei ole rakennuksia tai vakituista asutusta. Kalliosaarella käyneet alkuperäisasukkaat, tutkijat ja omistusta miettivien maiden ministerit seurueineen. Kunhan asioita on selvitelty, raja saattaa saada mutkikkaankin kulun.
By Toubletap - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20695570
Hansinsaari on aikoinaan 1879 nimetty poikkeuksellisesti. Grönlantilainen Hans Hendrik (tunnettu myös nimellä Suersaq) opasti 1870-luvulta lähtien useita tutkimusretkikuntia pohjoisille vesille. Saari sai siis nimen oppaan mukaan eikä jonkun Euroopan kuninkaallisen. Eskimot ovat nimenneet saaren Tartupalukiksi, inuiitit sanovat ᑕᕐᑐᐸᓗᒃ.
Näkyvä kiista saaren omistuksesta alkoi, kun Tanskaan tuli porvarihallitus 1980-luvun alussa. Hallituksen keskustademokraattinen Grönlannin asioiden ministeri Tom Høyem vieraili helikopterilla saarella heinäkuussa 1984. Neljä vuotta myöhemmin Tanskan laivasto pystytti saarelle maan lipun.
Heti kohta heinäkuussa 2005 Kanadan puolustusministeri Bill Graham vieraili saarella. Pari viikkoa ennen vierailua rajavartijat kävivät vaihtamassa Tanskan lipun Kanadan lippuun. Samalla kivistä koottiin lipulle tukevampi jalusta.
Vierailun seurauksena Grönlannin edustaja Josef Motzfeldt antoi tiukkasanaisen lausunnon, jota Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen kevensi huumorilla kertoen lippujen ja viinapullojen vaihtamisesta. "Lippusodasta" haluttiin kuitenkin eroon ja selvittelyiden jälkeen vuonna 2012 valmistui ehdotus saaren jakamiseksi.
Se on edelleen käsittelyssä. Mitään kiirettä rajankäynnissä ei ole pidetty. Silti asiaan ei mitään skismaa liity.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti