keskiviikko 6. heinäkuuta 2016
Uudelleen tviitattua
Karri Kokko
Retweeted
ntamo 2016
Alkuvuodesta Karri Kokolta ilmestyi teos Retweeted. Kyse on twitteristä kootuista teksteistä, jotka taitettu kirjan sivuille niin kuin suorasanaisessa kaunokirjallisuudessa on tapana. Kokko on poistanut mikroviestipalvelulle tyypilliset merkit, kuten # ja @, ja lisännyt isoja alkukirjaimia ja pisteitä. Jälkisanoissa Kokko täsmentää tehneensä tämän luettavuuden helpottamiseksi, painetulla kirjalla ja twitterillä on omat kirjoitussääntönsä.
Teoksen alaotsikko 15.3. ̶ 31.5.2014 täsmentää ajan, jolloin tekijä on kerännyt tekstit. Kokko on karsinut seuraamiensa ihmisten lähettämistä viesteistä vain murto-osan. Tekstit ovat kirjassa julkaisujärjestyksessä.
Ensimmäisiä kertoja kirjaan tarttuessa nimi ja takakannen tekstien muistutukset twitteristä saivat lukemaan lopputulosta loikkimalla. Retweetedillä on mittaa yli 550 sivua ja jälkisanat olivat ainoat kokonaiset sivut jotka sain luettua. Twitteristä tuttu lukutapa sai silmäilemään sivuja mielenkiintoisia asioita etsien ja yksittäisiin lauseisiin pyhsähtyen. Kun seuraava käsittelikin jotakin muuta asiaa – kuten twitterissä on tapana – niin sormet käänsivät sivua ja silmät alkoivat etsiä seuraavaa kiinnostavaa lausetta.
Kirjaa olisi kuitenkin luettava kuin kirjaa. Useamman yrityksen jälkeen sain luettua ensimmäisen sivun, toisen ja kolmannen. Kaikki sanat ja oikeassa järjestyksessä. Kirjan lukutapa oli opeteltava uudelleen!
Pian se palkitsi. Kolmannen sivun lause ”kokoomuslaista tanssitaidetta” sai selvityksensä seuraavalla sivulla. Poukkoilevasta tekstimassasta kävi ilmi, että sillä tarkoitettiin Johanna Tukiaisen tanssitaidetta. Nämä olivat osia keskustelusta vasemmistolaisesta ja oikeistolaisesta taiteesta.
Tietenkään kaikki lauseet eivät samalla tavalla saa selitystään tai ne avautuvat vasta myöhemmin, mutta se ei ole oleellista. Ainakin osa teksteistä linkittyy toisiinsa, ja jos ei muuten, niin lukijan mielessä.
Retweeted muistuttaa myös millaisessa kielten maailmassa me elämme. Normaaleja päivittäisiä kieliä on suomen lisäksi muutamia, lisäksi viikottain kohtaamme yli kymmenen kieltä. Latinalaisten aakkosten lisäksi vastaan tulee kyrillinen ja muita kirjoitusjärjestelmiä.
”Tämä on ehkä se, miltä internet kuulostaa” kerrotaan takakannessa ja jälkisanoissa. Internet teksteineen on (melkein) koko ajan meidän käsillä ja saatavilla, mutta se kaikessa laajuudessaan saa meidät suodattamaan suurimman osan tarjolla olevasta pois. Karri Kokon Retweeted tuo ”kaiken” jälleen luettavaksi.
Epäilen, että Twitteriinkin on otettu Kokon dokumentoinnin jälkeen käyttöön jonkinlainen suodatusalgoritmi. Facebookissa näemme ehkä kolmasosan seuraamistamme päivityksistä. Aivan niin tyly ei twitter ainakaan vielä ole. Maailman moninaisuutta huomaamattamme karsitaan, vaikka juuri sitä tarvitsisimme.
* Retweeted kustantajan sivuilla
* Sami Liuhto on lukenut Youtubeen kirjaa ääneen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti