keskiviikko 10. elokuuta 2016

Muusajuhlat: Mäki ja Mäki


Eilen alkoivat Huutomerkin Muusajuhlat. Ensimmäisen päivän päätti J. A. Mäen ja Teemu Mäen haastattelu. Keskustelua johdatteli Tomi Kiilakoski. Vaikka haastateltavat oli niputettu saman sukunimen perusteella, niin jotakin yhteistäkin taiteilijoilla on. Molemmat toimivat taiteen kentällä laajasti, perinteisiä raja-aitoja ylittäen.

Teemu Mäki muisteli, kuinka oli nuorena haukkunut päin naamaa Jörn Donneria ja kehottanut tätä keskittymään yhteen alaan. Vuosien tuoma kokemus on kuitenkin opettanut, että eri aloilla samanaikaisesti toimiminen on hedelmällistä.

Keväällä Teemu Mäeltä on ilmestynyt kolmas runokokoelma Äidin oma (Like 2016). Lisäksi työn alla on näyttelyitä ja teatteriohjausta. Jyrki Mäen uusi sarjakuvakirja on painokoneissa ja ilmestyy myöhemmin tänä vuonna. Syksyllä on luvassa myös Radiopuhelimien klubikiertue.

Tutkijakoulutuksen läpikäynyt ja viisi vuotta professorina toiminut Teemu Mäki osasi tiivistää ja yleistää sanottavansa. Jyrki Mäki puolestaa puhui esimerkkien avulla. Miehet täydensivät hyvin toisiaan taiteen tekemisen tuskasta ja autuudesta puhuessaan. Tuska tässä keskustelussa oli lähinnä rahan vähyys.


Markkinoiden logiikalla ajatellen Suomessa on vain yksi runoilija, murretta puhuva Heli Laaksonen. Runoudesta puhumisen rajoittaminen häneen on tuskin mielekästä, pohti Teemu Mäki. Vaikka taiteilijoille ei pääsääntöisesti suuria tuloja kerrykään, niin taide kannattelee isoja yhteiskunnan osa-alueita. Kulttuurilla on lisäksi tärkeä osa yksilöiden elämässä.

Keskustelun päätyttyä katsottiin Teemu Mäen lyhytelokuva Tavallista tappamista. Alkujaan osaksi Antti Auvisen oopperaa Autuus tehty Hannu Lauerman haastattelu kertoi nimensä mukaisesti tappamisesta ja väkivallasta. Filmi oli tekstitetty ja Lauerman ääntä kuultiin vasta aivan lopussa. "Kunniamurhassa on kyse häpeästä".


Muusajuhlat jatkuvat tänään klo 12 Timo Harjun runolounaalla Tubassa. Heli Slunga ja Jaana Seppänen ovat jututettavina Kempeleen ja Oulun kirjastoissa. Outi-Illuusia Lilja pitää runoilijan vastaanottoa Åströmin puistossa 18-20.* Muusajuhlat, keskiviikon ohjelma


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset