maanantai 19. kesäkuuta 2017

Boikotoikaa Boycottia

Charles Cunningham Boycott (Vanity Fair).jpg
Charles Boycott by Leslie Ward - Vanity Fair magazine, January 29, 1881. Linkki

Tänään 1897 kuoli Charles Boycott, jota saamme kiittää boikotti-sanan synnystä. Kiitos sanomalehtien, boikotomisen merkitys ja leviäminen on tarkasti ajoitettavissa.

Irlannin vuoden 1879 sato epäonnistui pahasti. Maanvuokraajien liitto suositti vuokrien alentamista sen vuoksi neljänneksellä, koska maksukyky oli monilla vuokraviljelijöillä pahasti kärsinyt. Ernen jaarlin tilanhoitaja Charles Boycott ei kuitenkaan suostunut näin suureen vuokran pienentämiseen. Hän suostui vain kymmeneksen alennukseen.

Boycottin tapaisia tilanhoitajia oli lukuisia, mutta jääräpäisenä entisenä kapiaisena hänet nostettiin kampanjoinnin kärkeen. Maanvuokraajat kehottivat väkeään väkivallattomaan vastarintaan ja sulkemaan kaikki neljänneksen alennuksesta kieltäytyvät kaiken yhteydenpidon ulkopuolelle.

Kun sopivaa lyhyttä termiä tällaiselle toiminnalle ei ollut, niin Boycottin nimestä johdettiin 1880 boikotoiminen.

Charles Boycottin boikotoiminen oli tehokasta. Hän joutui samana vuonna lähtemään Yhdysvaltoihin, koska juuri kukaan ei suostunut asioimaan hänen kanssaan. Jäipä hän ilman yösijaa Dublinissa. Nälänhädän ja ihmisten toimeentulon kanssa ei ollut leikkimistä.

Vuotta myöhemmin 1881 Boycott pystyi palaamaan työhönsä tilanhoitajaksi. Sitä ennen oli kuitenkin annettu Land Act, joka pyrki kitkemään korkeiden vuokrien kiskomisen.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset