keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Piraatit kuriin!


Äkkinäinen voisi ajatella, että nettipiratismilla ja autojen päästöjen peukaloinnilla ei ole mitään yhteistä. Kun teksti alkaa näin, lukija voi olla varma yhteyden olemassaolosta. Piratismin vastaiset toimet ovat tehneet autoteollisuudelle vilpin entistä houkuttelevammaksi.

Musiikkiteollisuus oli 1990-luvun lopulla hätää kärsimässä. Se ei kyennyt kehittämään keinoja myydä internetin kautta eikä halunnut musiikkia jaettavan uudessa välineessä edes kavereiden kesken. Suuret levyfirmat lobbasivat lainsäätäjiä ja syntyi DMCA. Uudet CD-levyt varustettiin "tehokkaalla suojauksella" ja suojauksen rikkomisesta tuli laitonta. Nyttemmin levyteollisuus on luopunut suojauksien käytöstä, koska ne eivät ratkaisseet varsinaista ongelmaa.

Uusittuihin tekijänoikeuslakeihin ei kirjattu suojauksien koskevan tiettyä tallennemuotoa, kuten CD-levyä tai korppua. Tekniikka näytti etenevän kovaa vauhtia, eikä vielä keksimättömiä tallennealustoja haluttu jättää lain ulkopuolelle.

Kun tekijänoikeuspykälät suojasivat myös ohjelmistoja ja niitä ryhdyttiin käyttämään laajasti myös henkilöautoissa, niin Volswagenilla houkutus vilppiin kasvoi liian suureksi. Päästötesteissä voitaisi huijata ohjelmoimalla auto testitilaan ja tuo ohjelma voitaisi suojata. Näin koodi pysyisi salassa ja jos joku sorkkisikin sen tarkoituksen esille, niin hän tulisi samalla rikkoneeksi lakia. Samaan aikaan tekijänoikeusrikkomuksista annetut valtavat vahingonkorvaustuomiot toimivat hyvänä pelotteena.

Mistä tämä kertoo? Ainakin siitä, että lainsäädäntöä ei pitäisi muuttaa yksittäisten toimialojen vaatimusten mukaan. Lain muuttaminen saattaa mahdollistaa huomattavan vilpin toiselle toimialalla. Viimeisten tietojen mukaan Volkswagen on vain yksi esimerkki. Elää vahva epäilys, että Samsungin televisiot on ohjelmoitu huijaamaan EU:n sähkökulutustesteissä.

Piraatteja ei saatu uusilla laeilla kuriin. Mahdollistettiin vielä suurempi huijaus.* Smarter Copyright Laws Could Stop the Next VW Skandal. Wired.com


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset