maanantai 26. lokakuuta 2015

Poistuuko Sebastian talosta?


Päivän uutinen on ollut Perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen erottaminen puolueesta. Puheenjohtaja Timo Soini ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ovat perustelleet puoluehallituksen päätöstä erikoisin perustein. Tynkkynen ei ole vastannut puoluehallituksen tekemiin kysymyksiin ja on syyllistynyt rikoksiin.

Kummallisiin perusteisiin on jo Saku Timonen puuttunut. Perussuomalaiset eivät aikaisemmin ole puuttuneet merkittävien jäsentensä tekemiin rikoksiin tai erottaneet jäseniään edes Korkeimman oikeuden tuomioiden jälkeen. Timonen ihmettelee "mahdollisiin rikoksiin" viittaamiseen erottamisen perusteluissa. Voihan puolueesta sen sääntöjen mukaan erottaa henkilön, "jos tämä on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella vahingoittanut puoluetta". Ilman sen suurempia perusteluja, oman harkintansa mukaan.

Toisaalta, Sebastian Tynkkynen on varapuheenjohtajana puoluehallituksen jäsen. Rekisteröidyn yhdistyksen hallituksen jäsentä ei voi erottaa yhdistyksestä. Halilan ja Tarastin Yhdistysoikeuden (Talentum 2011) mukaan
"erikoistilanne syntyy silloin, kun erottaminen yhdistyksestä merkitsee myös hallituksen jäsenyyden päättymistä. Näin on asian laita silloin, kun hallituksen jäsenen on oltava myös yhdistyksen jäsen. Tällaisessa tapauksessa hallituksella ei voi olla toimivaltaa jäsenen erottamiseen yhdistyksestä. Muutoin se voisi erottaa hallituksen jäseniä."
Perussuomalaisten sääntöjen mukaan tuskin on mahdollista, että puolueeseen kuulumaton voisi olla puoluehallituksen jäsen.

Voisin kuvitella, että Tynkkysen tutkimattomat ja poliisille ilmoittamattomat "rikokset" ovat yritys kiertää hallituksen jäsenen erottamattomuutta koskevat pykälät. Uskottavampaa olisi ollut, jos vastaavaa toimenpidettä olisi käytetty aikoinaan Jussi Halla-ahoon tai James Hirvisaareen.

Tynkkysellä on kuitenkin täydet perusteet riitauttaa oma erottamisensa. Asia ei ole mitenkään selvä ja ehkä näemme ministeri Lauri Tarastin illalla televisiossa selventämässä asiaa.LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset