tiistai 13. lokakuuta 2015

Don Rosa ja 13. lokakuuta


Tänään 1307 Ranskan kuningas Filip IV Kaunis antoi pidätyttää sadottain Temppeliherroja ympäri valtakuntansa. Ristiretkien ansiosta merkittävään taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen asemaan nousseet ylikansalliset temppeliherrat haluttiin hävittää ja palauttaa maallisten kuninkaiden ja kirkollisen paavin asema. Laaja samanaikainen yhteispidätys toimi hyvin. Viisi vuotta myöhemmin Temppeliherrain ritarikunta oli vain muisto.

Koska 13. lokakuuta vuonna 1307 sattui olemaan perjantai, on myöhemmin arveltu, että perjantai 13. päivä olisi saanut kohtalokkaan merkityksensä temppeliherrain pidättämisestä. Mutta kukapa tuollaista uskoa olisi pitänyt yllä keskiajalta nykyaikaan kun järjestö tuli lakkautetuksi ja kuopatuksi.

Viihdyttävässä muodossa Temppeliherrain viimeisistä hetkistä voi lukea Don Rosan tarinasta Temppeliherrojen kätketty kruunu. Rosa on asetellut tunnetut faktat osaksi juonta.

Don Rosa on ollut päivän uutisissa. Huutokauppahuone Bukowski ilmoitti, että sen marraskuisessa huutokaupassa myydään Rosan Sammon salaisuuden originaalit. Koko tarinan alkuperäissivut (36 kpl) myydään yhdessä nipussa ja lähtöhinnaksi näille on asetettu 30 000 euroa.

Sammon salaisuudessahan Ankat seikkailevat Suomessa. Erityisesti sarjakuvaan on ikuistettu Helsingin maisemia.

Hieman hämmennystä herättää Bukowskin kuvituskuva: onko originaaleissa tosiaan suomenkielinen teksti?


* Aku Ankan seikkailut suomalaisessa kansalliseepoksessa myydään Bukowskilla marraskuussa


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset