perjantai 15. kesäkuuta 2007

Lakki pois päästäJoskus nuorena sukulaismiesten kanssa nousin Maaningan kunnan Onkiveden kylän Viitamäen rinnettä polkua pitkin. Keskityin väistelemään polulla olevia risuja ja pikkukiviä, joten muu ympäristö jäi huomaamatta. Kunnes säpsähdin kehotusta: "Lakki pois päästä kun taloon tullaan!"

Polun molemmin puolin oli pari suurta kiveä, jotka näyttivät muodostavan jonkinlaisen rakennuksen nurkkakivet. Siksi siis piti ottaa päähine pois, joukon nuorinta älytettiin. Neljää kiveä pidettiin hauskana luonnonmuodostelmana.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin polun viereinen metsäalue uudistettiin auraamalla. Muinaisrannalla sijaitsevalta aurausalueelta löytyi läheltä mainittuja neljää kiveä aarin (100 m2) laajuinen asuinpaikka, miilupaikkoja, kvartsi-iskoksia ja koekuopasta myös taltta.

Siis lakki pois päästä, tässä tosiaan on joskus ollut talo.

Pohjois-Savon muisti: Jynkänlahti, kivikautinen asuinpaikka

Kuten kuvasta näkyy, polkua on käytetty vähän viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana. Maastossa se kuitenkin erottuu. Leppälahden kylälle jatkuva osuus on autoistumisen myötä kadonnut kokonaan. Eikä "nurkkakivistäkään" kuin kaksi erotu kunnolla. Kolmas on aivan oikeassa alanurkassa, neljäs ei rajaukseen mahtunut vaikka kuvatessa niin uskoin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset