tiistai 12. kesäkuuta 2007

Mestarien karikatyyrit

Ranskalais-belgialaisen sarjakuvan kaksi suurinta mestaria ovat Franquin ja Hergé. 1970-luvulla Numa Sadoulin haastattelussa (josta osia on kuultu elokuvassa Tintti ja minä) Hergé auliisti myönsi Franquinin itseään paremmaksi, taitavammaksi. Franquin olikin todella loistava piirtäjä.

Sattumoisin molemmat tekivät 1960-luvun lopulla karikatyyrin ukrainalaissyntyisesta paratieteilijä-kirjailija Jacques Bergieristä sarjakuviinsa. Hergén hahmo oli Lento 714:ssä seikkaillut Mik Esdanitov (ransk. Mik Ezdanitoff), joka ajatustensiirtäjän avulla ohjasi Tintin ja kumppanit suojaan Allanin ja sodonesialaisten sissien luodeilta. Esdanitovilla oli yhteyksiä maan ulkopuolellekin.

Franquinin luoma Bergierin pohjalta luoma hahmo on hyvin erilainen. Piko ja Fantasio -albumissa Jättiläinen jäätiköltä on mukana ydinfyysikko Sprtschk, joka kehittelee superpommia. Kollegat Sieninevan kreivi mukaan lukien vuodattavat krokotiilin kyyneliä, kun jäätikön jättiläinen (plateosaurus) syö vahingossa juuri pomminsa keksineen Sprtschkin.

Hyvin erilaiset hahmot mestarit ovat tehneet.

* Jacques Bergier, héros de bande dessinée

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset