maanantai 4. helmikuuta 2013
Volgogradin taistelu
Maailmalla on herättänyt kummastusta Etelä-Venäjällä sijaitsevan Volgogradin kaupungin päätös muuttaa nimensä Stalingradiksi päiväksi. Kaupunki vaihtoi aiheellisista syistä nimensä, ja helmikuun 2. päivä voimassa ollut nimenvaihdos takaisin vanhaan ei liittynyt Josif Staliniin tai hänen kunnioittamiseensa. 2. helmikuuta 1943 päättyi kaksisataa päivää kestänyt Stalingradin taistelu, jonka 70-vuotismuistoa juhlittiin näyttävästi.
Stalingradin taistelua pidetään toisen maailmansodan käännekohtana. Pari miljoonaa ihmishenkeä vaatinut taistelu (1,15 miljoonaa venäläistä, 0,8 saksalaista ja heidän liittolaistaan) pysäytti saksalaisten etenemisen.
Volgogradissa järjestettiin monia näyttäviä tilaisuuksia ja paraateja 70-vuotismuistojuhlan kunniaksi. Paikalla oli myös maan presidentti Vladimir Putin.
Aikoinaan kaupunki sai monenlaista tunnustusta käännekohtataistelun paikkana olemisesta. Se nimettiin Neuvostoliiton sankarikaupunginksi, Ison-Britannian Yrjö VI myönsi kaupungille jalokivin koristellun miekan ja Pariisiin nimettiin puisto Stalingradin mukaan.
Osa kaupunkilaisista ilmeisesti näkisi Stalingrad -nimen pysyvämminkin kaupungin nimenä. Mutta osuus lienee suhteellisesti vain hieman suurempi kuin niiden vaasalaisten, jotka toivovat kaupunkinsa ottavan Nikolainkaupungin takaisin käyttöön.
Kummastelun estämiseksi Volgograd olisi voinut nimetä itsensä uudelleen Stalingradin taistelun kaupungiksi. Se kun päätöksen taustalla kuitenkin oli.
Hiljan Yle Turun jutussa pohdittiin vanhan uutisen ja historiakirjoituksen välistä eroa. Jututettu historianopettaja Miika Huhta esitteli toimittajalle 24. tammikuuta 1943 ilmestyneen Turun Sanomien etusivua. "Stalingradin puolustajat tekevät sankarillista vastarintaa", kertoi isoin otsikko.
Stalingradin puolustajilla tarkoitettiin saksalaisia. Hehän olivat jääneet kaupunkiin mottiin. Huhdan havaintojen mukaan tämä oli ensimmäinen kerta kun saksalaisten vaikeuksista itärintamalla kerrottiin, ja edellisen päivän lehdessä oli ensimmäisen kerran mainittu saarto joka oli alkanut reilut pari kuukautta aikaisemmin. Vuoden 1943 aikana sitten useammastikin uutisoitiin "rintamalinjojen oikaisuista", kun saksalaiset joutuivat perääntymään.
* Volgograd celebrates 70th anniversary of victory in Battle of Stalingrad. The Voice of Russia.
* Mitä eroa on uutisella ja todellisella historialla? Yle Turku.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti