tiistai 25. kesäkuuta 2013

Iisalmen museoita (11-14/100)


Iisalmessa museokierroksen aloitin m.museot.fi -palvelusta. Älypuhelin etsi lähimmät museot, listasi kahdeksan Iisalmen ja lähikuntien museota. Lähellä -sovelluksen kautta näki aukioloajat ja lippujen hinnat. Hakutuloksissa oli myös kaksi ihan muualta olevaa perinnelaitosta, Järviseudun museo (Evijärvi) ja Yrjö A. Jäntin taidekokoelma (Porvoo). Mutta pääsi oikeasti lähellä olevilla alkuun. Ensimmäisessä kohteessa, Juhani Ahon museossa, sain Ylä-Savon museot -oppaan, josta sai jatkovinkkejä.

Juhani Ahon museo on Koljonvirran varrella Mansikkaniemen vanhassa pikkupappilassa. Ahon isä Theodor Brofeldt toimi 55 vuotta pappina Iisalmen seurakunnassa, ja asui uransa varrella useissa eri pappiloissa, Mansikkaniemessä 1860- ja 1870-luvuilla. Tuo aika oli Ahon lapsuutta ja nuoruutta.

Juhani Ahon museoon on koottu Theodor Brofeldtin perheen esineistöä, ja tietenkin Ahon itsensä jäämistöä. Ainakin piironki ja sivustavedettävä sohva olivat olleet pikku-pappilassa Ahon lapsuusaikana.


Iisalmen kulttuurikeskuksen kellarikerroksessa oli Iisalmen Luontomuseo. Yli 60-vuotias luonnontieteellinen museo esitteli Ylä-Savon luontoa, ja vähän muutakin. Vierasta varoitettiin museon lattioilla kulkevista kilpikonnista, uskoisin niiden olevan nuorten kävijöiden mieleen.

Päädioraamassa tukin kupeessa vaani kahdeksan kiloinen hauki.


Olvin oluthallin yhteydessä oli kaksi museota. Panimomuseo esitteli kaupungin yli 130-vuotista oluthistoriaa. Kuumana kesäpäivänä kaikkien käymissammioiden, tynnyreiden ja pullotuskoneiden keskeltä katse poimi entisaikain jäähdytyskeinot. Kylmänä pitämiseen piti valmistautua jo hyvissä ajoin talvella. 


Panimomestari Åberg ja vaimonsa Onni.


Toinen oluthallin yhteydessä ollut museo oli postimerkkimuseo. Kolme vuotta sitten avattu yksityinen museo luotti vahvasti aihefilateliaan. Toisessa salissa esiteltiin Titanicia ja toisessa Graf Zeppeliniä. Tässä esitellyistä kuvista huolimatta tuntui siltä, että postimerkit jäivät sivuosaan. Titanic-huoneessa taustalla kaikui James Cameronin elokuvasta tuttu hittikappale.


Vaikka museot.fi kertoikin, että Ylä-Savon kotiseutumuseossa kunnioitetaan museoiden työntekijöiden vapaata maanantaita, niin yritin käydä tutustumassa ulkomuseoalueeseen. Sekään ei onnistunut. Päivän suoritukseksi jäi neljä museota, jossa siinäkin oli ihan riittävästi. Myös avoinna ollut Iisalmen maaseurakunnan vanhan kirkon, Kustaa Aadolfin kirkon yhteydessä oleva kirkkomuseo jäi johonkin toiseen kertaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset