tiistai 11. kesäkuuta 2013

Oulun yliopiston luonnontieteelliset museot (4-6/100)


Maanantaisin museot ovat perinteisesti kiinni. Kuitenkin viikonlopun suljettuina olleet Oulun yliopiston museot olivat auki. Yliopistolla on kolme (luonnontieteellistä) museota: eläin-, geologinen ja kasvimuseo.

Eläinmuseo dioraamoineen, täytettyine eläimineen, luurankoineen ja hyönteis- ja perhoskokoelmineen lienee tunnetuin. Se on lapsiperheiden ja päiväkotiryhmien suosiossa.
Geologisen museon kivikokoelmia ja informaatiotauluja on eri puolilla Linnanmaan kampuksen rakennuskompleksia. Pallolta sisääntultaessa aulassa on esillä erilaisia graniitteja, geologian laitoksen käytävillä systemaattiset kivikokoelmat. Joukossa on myös fossiileja Virosta ja kultajäljitelmästä tehtyjä Lapista löydettyjen isomushippujen kopioita. Eteläiseltä Pohjois-Pohjanmaalta Pyhäjärveltä on näytillä iso kimpale katinkultaa.
Yliopiston museot toimivat pääasiassa yliopisto-opetuksen tukena. Erityisesti sellainen on kasvimuseo, jolla on henkilökuntaa ja kokoelmia, mutta ei lainkaan näyttelyitä. Tavallinen yleisö voi toki kääntyä kasvimuseon asiantuntijoiden puoleen, jos jonkun kasvin tunnistaminen tuottaa vaikeuksia. Kasvimuseo on Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä. Puutarha ja sen kasvihuoneet ovat yleisölle avoimet. Kasvihuoneet ovat tosin maanantaisin kiinni.

Yliopistolla on myös eläintarha, mutta se on yleisöltä suljettu. Tarhan eläimiin voi tutustua täytettyinä ja luurankoina eläinmuseossa.

Kasvimuseo on numero 12.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset