tiistai 3. helmikuuta 2015

Oikeus puhua tyhmiä


Timo Hännikäinen julkaisi eilen Marginalia-blogissaan vetoomuksen "totalitarismin henkeä" vastaan. Viime viikolla facebookissa napistiin siitä, että Timo Hännikäisellä on kustantaja. Hänen ajatusmaailmaansa vastustava piti Hännikäistä kustantajansa mainetta pilaavana.

Seurasin keskustelua osittain. Sitä ei käyty mitenkään rakentavassa hengessä. Keskustelu kulki sosiaaliselle medialle tyypilliseen tapaan. Näissä keskusteluissa tavan takaa toistuu ajatus, että suvaitsevien pitäisi suvaita myös suvaitsemattomia. Viime viikon uutinen Yhdysvalloista kiteyttää ajatustavan levinneen laajalle. "Mormonit tuomitsevat homojen syrjinnän ja vaativat itselleen oikeutta syrjiä homoja".

Keskustelu vaikutti siltä, että Hännikäinen tuomitsee totalitarismin, mutta vaatii itselleen oikeutta edistää totalitarismin asiaa.

Jukka Kemppinen kirjoitti eilen blogissaan, että "sananvapaus on oikeutta olla tyhmä". Aikaisemmin tänä vuonna Ville Ranta tiivisti asian samoin: "sananvapauden perusjuttu on oikeus puhua tyhmiä".

Hännikäisellä on sananvapaus.

Jos jonkun tekijän julkaiseminen on jonkun mielestä kustantajan mainetta tahraava, niin sellaista mieltä saa olla. Lukijoilla on mahdollisuus olla ostamatta epämieluisia kirjoja. Kustantaja on kuitenkin (laillisessa) vastuussa julkaistusta ainoastaan siinä tapauksessa, että kirjoituksen tekijää ei tiedetä tai ilmoiteta. Sellaisesta ei tässä tapauksessa ole kyse. Hännikäinen on hyvin tiedossa.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset