tiistai 21. heinäkuuta 2015

Antti Puuhaara soittoniekkana


Kun asioi kirpputorilla myyjän kanssa, jonka on tuntenut lapsesta saakka, niin palvelu on hyvää ja henkilökohtaista. Ei tarvitse itse kaivella epämääräisiä kirjapinoja, vaan myyjä tempaisee kasojen välistä teoksen, josta syntyi heti kaupat. Pinkkojen välissä oli Raul Roineen kirjoittama ja Risto Mäkisen kuvittama Antti Puuhaara soittoniekkana (Otava 1953).

Antti Puuhaara on suomalainen kansansatu, jonka päähahmo on siirretty useampaankin eri yhteyteen. Sarjakuvaan hahmon siirsi Raul Roine (1907-1960), jonka käsikirjoittamana Puuhaara seikkaili Yhteishyvässä vuosina 1938-1954. Aluksi piirtäjänä oli Aarne Nopsanen (1907-1990), sittemmin Risto Mäkinen (1918-1972).

Roine aloitti satukirjojen tekemisen yhdessä Rudolf Koivun kanssa. Ensimmäinen yhteistyön hedelmä. Satuposetiivi, ilmestyi vuonna 1935. Koivun kuvittamia tekstejä on julkaistu tällä vuosisadallakin, tosin myyntipäällisessä ei kirjoittajaa mainita. Antti Puuhaara eli pitkään 1900-luvulla. Vuonna 1976 Roineen kirjoitusten pohjalta tehtiin elokuva, jonka nimiroolin esitti lavastajana paremmin tunnettu Pertti Hilkamo.Yhteishyvässä julkaistuista Antti Puuhaara-sarjakuvista koottiin ensimmäinen kirja jo vuonna 1939. Tämä 56-sivuinen albumi oli nimetty päähenkilön mukaan. Sittemmin kirjoja ilmestyi lähes vuosittain. Viimeiseksi jäi vuonna 1956 ilmestynyt Antti Puuhaara jättiläisten maassa. 1930-luvulla syntynyt sarjakuva säilytti saman ilmeen (ja numeroidut ruudut) koko ajan, vaikka 1940-luvun mittaan tämä taidemuoto alkoi uudistua Suomessakin.

Myös Soittoniekkana-koosteessa on tekemisissä jättiläisten kanssa. Avaustarinassa Antti ja jättiläiset Antti saapui lampuireiden maahan, jota piinasi aarnikotka. Neuvokas Antti ratkaisi kotkaongelman jättilaisten aseiden avulla.

Antti Puuhaara soittoniekkana -albumissa on neljä tarinaa. Kirja on sarjan pisin, peräti 72-sivuinen. Vaikka tarinoiden välillä ei ole jatkumoa, niin sarjakuvaruudut on numeroitu kirjan alusta loppuun. Viimeiseltä sivulta voi lukea, että kaikkiaan teoksessa on 278 ruutua.

Roineen käsikirjoitukset ovat satuja. Tarinat kulkevat niiden logiikalla ja Antti Puuhaara saa aina annettua pahalle palkkansa.Antti Puuhaara sarjakuvakirjat

Antti Puuhaara : kuvakertomus / suomalaisten kansansatujen mukaan kertonut Raul Roine ; kuvat piirtänyt Aarne Nopsanen. 1939

Antti Puuhaaran uudet urotyöt / Raul Roine ; piirtänyt Aarne Nopsanen. 1941

Antti Puuhaaran seikkailut / Raul Roine ; piirtänyt Aarne Nopsanen. 1942

Antti Puuhaara käy kaukomailla / Raul Roine ; piirtänyt Aarne Nopsanen. 1943

Antti Puuhaara räätälimestarina / Raul Roine ; piirtänyt Risto Mäkinen. 1946

Antti Puuhaara, taitava takoja / Raul Roine ; piirtänyt Risto Mäkinen. 1948

Antti Puuhaara karhunkesyttäjänä / kertonut Raul Roine ; piirtänyt Risto Mäkinen. 1949

Antti Puuhaara tutkimusmatkailijana / kertonut Raul Roine ; piirtänyt Risto Mäkinen. 1951

Antti Puuhaara soittoniekkana / kertonut Raul Roine ; piirtänyt Risto Mäkinen. 1953

Antti Puuhaara etsii aarretta / Raul Roine ; piirtänyt Risto Mäkinen. 1955

Antti Puuhaara jättiläisten maassa / Raul Roine ; piirtänyt Risto Mäkinen. 1956

Kaikki Otavan julkaisemia.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset