tiistai 28. heinäkuuta 2015

Richard Muttin tapaus


Tänään 1887 syntyi ranskalainen taiteilija Marcel Duchamp (k. 1968). Hänen vuonna 1917 esille tuoma Suihkulähde valittiin vuonna 2004 arvovaltaisessa äänestyksessä 1900-luvun merkittävimmäksi taideteokseksi.

Teoksen tarina lienee tuttu. Duchamp tarjosi New Yorkissa salanimellä Richard Mutt Bedfordshire-mallista pisuaaria taidenäyttelyyn veistoksena, mutta arvovaltainen jury hylkäsi sen. Koska Mutt oli maksanut näyttelymaksun, niin teos kuitenkin asetettiin esille. Näyttelyn jälkeen se luultavimmin heitettiin roskalavalle, eikä "alkuperäistä" teosta ole muulloin nähty.

Suihkulähde ei ollut ensimmäinen valmis arkinen esine, jonka hän toi esille taiteena. Jo 1914 hän esitteli Pullonkuivaustelineen. Vasta Suihkulähteessä ajatus kirkastui täydelliseksi.

Taide tarvitsee vastaanoton tullakseen muistetuksi. New Yorkin dadaistit ihastuivat Duchampin työhön. Hiljan perustetun The Blind Man -lehden toisessa numerossa oli valokuva teoksesta ja artikkeli, jossa moitittiin näyttelyn raatia. Totta kai Suihkulähde oli taidetta, vaikka Mutt ei sitä ollut itse tehnytäkään. Mutt oli valinnut sen taideteokseksi.

Taiteilijan käsityöläisyyden ja teoksen yhdeyden katkaiseminen on tehnyt Duchampista 1900-luvun taiteen merkittävimmän työn tekijän. Miksi taiteilija on valinnut tällaisen aiheen on nykyisin perustallaajankin ensimmäisiä kysymyksiä hämmentävän taiteen äärellä.


* The Blind Man, no 2


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset