perjantai 31. heinäkuuta 2015

London on London


Tämä kirjoitus on tehty otsikon takia. On olemassa kirja, jossa kirjailija Jack London dokumentoi lontoolaisten elämää. Kirja on julkaistu suomeksikin. London siis kommentoi Lontoota.

Tänään Jatkokertomuksissa päivän tekstinä oli luku Jack Londonin teoksesta Hornan kansa (The People of Abyss). Katkelman otsikkona oli Kaksi koditonta, ja alkujaan se on julkaistu Punasen Viestin numerossa 4/1910.

London ei ollut kiinnostunut Lontoon nähtävyyksistä tai hienouksista. Hän halusi selvittää miten tavalliset lontoolaiset duunarit viettivät elämäänsä. Punasen Viestin pätkässä London on kodittomien matkassa yösijaa etsimässä.

London mainittu teos ei ilmestynyt suomeksi nimellä Hornan kansa, vaikka katkelman ja koko teoksen suomentaja oli sama, Kaapo Murros. Katkelman ja koko teoksen julkaisemisen välillä vierähti kaksitoista vuotta. Siinä ajassa otsikko ehti muuttua muotoon Kadotuksen kansa (Otava 1922).

Mikäli katkelma herättää mielenkiinnon, koko teos on luettavissa Project Gutenbergissa.* Jack London. Kaksi koditonta. Jatkokertomuksia
* Jack London. Kadotuksen kansa. PG


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset