sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Joulukaupungit ja joulupääkaupunki


Suomen Turku on julistautunut joulukaupungiksi. Välillä se luopui tittelin käytöstä, mutta nyt se on taas käytössä. Tänä vuonna Turun tuomiokirkosta kaikui perinteiseen tapaan jouluviesti koko maailmaan, kun eri kirkkokuntien johtajat vetosivat rauhan puolesta torstaina 14.12. klo 18 alkaen. Teemana olivat jouluevankeliumista tutut sanat ”Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto”.

Mutta muillakin Suomen kaupungeilla on intohimoja joulua kohtaan. Tiernapoika-perinteellä elävöitetään Oulun joulunaikaa, jossakin on julistettu, että Kuopio on joulukaupunki - Kuopio is Christmas town. Helsingin Senaatintorille on joinakin vuosina rakennettu Joulukaupunki. Kauppakamareissa on pohdittu Helsingillä olevan täydet mahdollisuudet kehittyä hienoksi joulukaupungiksi.

Joulun omiminen paikalliseksi tapahtumaksi ei ole vain suomalainen tapa. Euroopasta tiedetään, että Budapest on täydellinen joulukaupunki. Joulun alla kiireisestä EU:n pääkaupungista Brysselistä sukeutuu satumainen joulukaupunki. Tartosta tulee joulukaupunki joka vuosi ja säästä riippumatta! Valkenburg on Hollannin kaunein joulukaupunki. Praha on ihana joulukaupunki! Lisäksi Vilnan vanhankaupungin romanttinen miljöö täyttyy joka vuosi joulutunnelmasta. Saksassa Nürnberg tunnetaan myös joulukaupunkina.

Muuallakin maailmassa on joulukaupunkeja. Chicago on mahtava joulukaupunki! Betlehem – miehitetty joulukaupunki - on joulun alkuperäisin tapahtumapaikka.

Mutta kaikkien näiden yläpuolella on joulupääkaupunki. Se ei ole Betlehem, vaan Strasbourg. Idyllisessä goottilaisen arkkitehtuurin Strasbourgissa yhdistyvät ranskalainen ja saksalainen jouluperinne. Joulupääkaupungin arvoinen suoritus.* JoulukaupunkiEi kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset