lauantai 16. joulukuuta 2017

Trumpin kieltämät sanat


Trumpin hallinnosta oli lähestytty Yhdysvaltain terveyshallintoa (CDC) ja kehotettu heitä olemaan käyttämättä seitsemää sanaa.

Kielletyistä sanoista tulee ensimmäisenä mieleen Reetta Laitisen blogiinsa ja muissakin yhteyksissä (muun muassa Suomi 101 -näyttelyjulkaisussa, ilmestyy ensi vuonna) listaamat inhokkisanat. Vuonna 2012 niitä olivat esimerkiksi "sydänten presidentti" ja "yhteisöllisyys".

Trumpin inhokkisanoja ovat “vulnerable,” “entitlement,” “diversity,” “transgender,” “fetus,” “evidence-based” ja “science-based”. Suomalaisittain haavoittuva, oikeus, monimuotoisuus, transsukupuoli, sikiö, näyttöön perustuva ja tieteeseen perustuva.

Koska Trump on presidentti, niin hän voi määrätä valtionlaitokset olemaan käyttämättä inhokkisanojaan. Sellainenkin mahti on Yhdysvaltain presidentillä. Saa nähdä onko Trumpin seuraajilla.

Hämmentyneet lääketieteilijät ja hallintoviranhaltijat olivat kyselleet tilalle korvaavia sanoja. Niitä ei ollut kattavasti tarjolla. Kaksi viimeistä kehotettiin korvaamaan muotoilulla "CDC perustaa suosituksensa tieteeseen ottaen huomioon kansalaisyhteiskunnan normit ja toiveet".

Jo aikaisemmin Trumpin hallinto on kieltänyt ilmastonmuutoksen ja sitä koskevan tieteellisen aineiston keräämisen.CDC gets list of forbidden words: Fetus, transgender, diversity. The Washington Post.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset