keskiviikko 15. elokuuta 2018

Muusajuhlat: Ahtinen & Ranta


Kääntäjien jälkeen lavalle tuli kaksi sarjakuvataiteilijaa, Ville Ranta ja Lauri Ahtinen. Molemmilta on ilmestynyt syksyn markkinoille uusi sarjakuvaromaani. Ahtisen Elias (Sets) käsittelee maahanmuuttajanuoren kokemuksia ja tuntoja uudessa kotimaassa. Teosta varten hän on jututtanut nuorina Suomeen tulleita, nyttemmin aikuistuneita maahanmuuttajia ja heidän tarinoidensa pohjalta luonut fiktiivisen Eliaksen.

Ville Rannan Kuningas menettää päänsä (WSOY) useammilla tasoilla toimiva pohdinta nykyajan menosta. Yksi keskeinen taso on miehen rooli, tosin teos on tehty ennen metoo-kampanjaa joten se ei ainakaan suoraan kommentoi sitä.


Ranta myönsi kuninkaan olevan oma alter ego, jonka "säädöt" on käännetty täysille. Erityisesti taiteilija korosti teoksen tapahtuvan nykyajassa, keskiaikaiset puitteet ovat omien asenteiden, haavemaailman konkreettista kuvittamista. Tähän korostukseen vaikutti Rannan vasta lukema arvostelu, jossa teoksen sanottiin sijoittuvan keskiaikaan.


Lauri Ahtisen Elias kuvaa sitä paradoksia, johon pakolaislapsi joutuu. Kun viimein on päässyt turvaan, maahan jossa on rauha, niin iskee koti-ikävä. Mutta sodan keskelle ei ole paluuta.

Mielenkiintoisia teoksia, molemmat.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset