sunnuntai 29. kesäkuuta 2008
Auringonkukkaöljyn puristajat
Harvemmin tulee ajatelleeksi, että auringonkukkakin on yksi intiaanien lahjoja Euroopalle. Kasvi tuotiin löytöretkien myötä ensimmäisen kerran valtameren yli Espanjaan vuonna 1514 -- koristekasviksi. Näyttävä ja Euroopassakin hyvin menestyvä kukka oli pitkään pelkkä koriste, näyttävä ja hieno sellainen.
Kunnes 1860-luvulla Venäjällä keksittiin, että kukan siemenistä voi puristaa auringonkukkaöljyä. Votkaan sotkettuna siitä tuli erinomainen lääke, jota käytettiin erityisesti malarian torjuntaan. Kansanuskomuksissa pirtin seinustalla kasvava auringonkukka esti taudin taloon tulon.
Venäjästä tuli nopeasti suurin auringonkukan kasvattaja ja -öljyn tuottaja.
Intiaanit ovat viljelleet kasvia jo kolmen tuhannen vuoden ajan. Apassit ja zunit uskoivat kasvimurskan auttavan käärmeenpuremiin, hopit hämähäkin. Dakotat tekivät auringonkukista haudetta rintakipuihin.
Kukan siemeniä käytettiin ravinnoksi, varsista tehtiin kynttilöitä ja sytytystikkuja. Intiaanit keittivät auringonkukkaöljyä hiustenhoitoaineeksi.
Edelleenkin auringonkukkaa ja siitä tehtyä öljyä arvostetaan lääkeyrttinä. Ne laskevat kolesteroliarvoja ja lievittävät tulehduksia. Ne lisäävät virtsaneritysta ja juuri nautittuna on laksatiivinen.
Venäjällä edelleen kasvista tehdään erilaisia tuotteita ja jopa teetä ruoansulatuselimistön vaivoihin.
Teollisesti auringonkukkaöljyä käytetään ruoanvalmistuksessa, kosmetiikassa ja muun muassa margariininvalmistuksessa. Biodieseliäkin siitä varmaan saisi, ainakin lamppuöljynä öljyä käytetään.
Venäjän lisäksi huomattavimpia tuotantomaita ovat Argentiina, Ranska ja useat Afrikan maat.
Hieno ja näyttävä amerikantuliainen, tämä auringonkukka. Ja hyödyllinen, vaikka se vasta Euroopan rajoilla monta vuosisataa myöhemmin huomattiin.
(Kuva Illinoin osavaltion museon kokoelmista)
[Katso myös aikaisempi merkintä Auringonkukkaöljy keventää, jossa näytetään professori Tuhatkauno auringonkukkaöljyn mainosmiehenä. Kun öljyn 'keventävät' vaikutukset ymmärrettiin Länsi-Euroopassakin, öljyä nautittiin pääasiassa giniin sekotettuna.]
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti