maanantai 9. kesäkuuta 2008

Science fiction antologia 85


Isaac Asimovin eilen esittelemäni valikoima -sarja sai pari vuotta päättymisensä jälkeen vielä hetken elämän, kun Viihdeviikarit julkaisivat Science fiction antologia 85:n. Antologia oli koostettu samasta yhdysvaltalaisesta lehdestä, kuin 1981-1983 ilmestynyt Isaac Asimovin science fiction-valikoimakin oli.

Kiinnostusta tieteiskertomuksiin Suomesta löytyi, muttei niin paljoa että lehti tai antologia olisi kannattanut. Antologioita ilmestyi tiettävästi vain yksi. Sen toimitus ja suomennokset olivat Reijo Kalvaksen käsialaa.

Asimov's Science Fiction -lehti alkoi ilmestyä Yhdysvalloissa vuonna 1977. Lehti ilmestyy edelleen, tosin sen omistaja vaihtui tammikuussa 1992 muutamia kuukausia Asimovin kuoleman jälkeen. Alkujaan lehden kustantaja oli Davis Publications ja lehden ensimmäinen päätoimittaja George H. Scithers.

Näinä 2000-luvun vuosina Asimov's, kuten käytännössä kaikki nuorisoa/teini-ikäisiä kiinnostava, on myös joutunut sisältönsä vuoksi epäilyttävään valoon. 2004 lehden epäiltiin sisältävän pornografisia tarinoita ja siten olevan ainoastaan aikuisille sopivaa luettavaa.

Syytöksissä ei tietenkään ollut mitään perää. Seksin tai seksuaalisuuden käsittely missään muodossa ei joidenkin mielestä ole sopivaa nuorisolukemista.

Vuonna 1985 suomeksi julkaistu antologia päättyy William Webbin lyhyeen novelliin Kohtaaminen. Tämä novelli kuvaa hyvin Asimov'sin seksuaalisuutta: baarimikko kertoo näkemänsä miehen tarinan, tämä oli päätynyt intiimiin suhteeseen zanadialaisen tytön kanssa. Noiden ulkoavaruuden pimujen biologia on kovin erilainen ja miehen olisi yhdeksän kuukauden seuraamukset välttääkseen ehdottomasti kannattanut ehdottaa ehkäisyn käyttöä...

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset