sunnuntai 1. kesäkuuta 2008
Clausewitz
Tänään vuonna 1780 aloitti maallisen vaelluksensa yksi historian tunnetuimmista sotateoreetikoista, Carl von Clausewitz. Pitkään olin siinä uskossa, että miehen toinen nimi oli Maria, mutta kuten saksan wikipediassa kerrotaan niitä oli kaksi ja ei lainkaan naisellisia: Philipp Gottfried.
Olkoon niin, kun ei ole kastetodistusta josta tarkistaa. Ainakin hautapaadessa muistetaan:
Hier ruht in Gott
Carl Philipp Gottfried von Clausewitz
koenigl. General-Major u. Inspecteur der Artillerie
geboren 1 Juni 1780
gestorben 16 Nov 1831
Clausewitz tunnetaan lentäväksi lauseeksikin muodostuneesta "sota on politiikan jatkamista toisin keinoin" tokaisusta. Teoreetikolla itsellään ei ollut tarkoitusta lanseerata tällaista ajatusta, sen ovat tehneet hänen lukijansa ja tulkitsijansa.
Clausewitz ei itse ehtinyt järjestellä julkaistavaksi teokseksi ajatuksiaan. Hänen päätarkoituksensa oli tutkia ja selittää Napoleonin sotia, sotataidon edistäminen. Hänen kuolemansa jälkeen koostettiin kolmiosainen Vom Kriege, joka julkaistiin 1832. Sittemmin teksteistä on koottu ja valikoitu mitä erilaisimpia laitoksia ja valikoimia.
Suomessa Clausewitzin kirjallisen työn laajuus on jäänyt huomiotta. Erkki Hannulan 1924 suomentama Sodasta on vain reilun sadan sivun mittainen. Alaotsake kyllä kertookin: valikoima ajatelmia.
O. V. Kaarnakari suomensi vastaavan mittaisen kokoelman 1980 (nimellä Ajatuksia sodasta ja johtamisesta), joka herätti WSOY:n ottamaan 1981 toisen (tarkastetun) painoksen Hannulan suomennoksesta.
Art House teetti uuden suomennoksen Heikki Eskelisellä Wolfgang Pickertin ja Wilhelm Ritter von Schrammin koostamasta ja jälkisanoilla varustamasta laitoksesta vuonna 1998. Neljäs painos tästä Sodankäynnistä -teoksesta on otettu 2005.
Kaarnakarin suomennoksestakin on toinen painos: vuonna 1999.
Alkuteos löytyy ainakin Project Gutenbergistä ja clausewitz.comista.
Englanniksi saatavissa olevista laajin ja ansiokkain lienee Peter Paretin kokoama ja kääntämä (1976). Paret on koonnut Clausewitzin kirjoituksista toisenkin kokoelman: Historical and political writings (1992).
Clausewitzin suurin merkitys siinä, että hänen vaikutuksestaan strategiaan ja taktiikkaan jakautunut sotatiede on 1900-luvun kuluessa muuttunut kolmijakoiseksi: näiden kahden perinteisen, sodan voittamisen ja taistelun voittamisen taidon väliin on syntynyt sotaoperaation voittamisen taito.
Operaatioon saattaa liittyä taistelu tai sarja taisteluita, mutta ei välttämättä. Operaatiolla voidaan muuttaa esimerkiksi mielialoja.
Siviilipalvelusmiehen on parasta lopettaa tähän, ennen kuin nolaa itsensä.
On Clausewitzillä edelleen eläviä kulttuurisia ja kielellisiäkin vaikutteita. Ilman Clausewitzia eräskään jääkiekkovalmentaja ei puhuisi prinsiipeistä ja maksiimeista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti