tiistai 2. kesäkuuta 2015

Promenade Dora Bruder


Eilen Pariisin 18. kaupunginosassa paljastettiin muistolaatta Dora Bruderille. Hän oli todellinen henkilö, mutta tuskin kukaan muistaisi häntä ilman Patrick Modianon romaania Dora Bruder (1997). Romaani sai alkunsa kirjailijan jäädessä ihmettelemään vuonna 1941 France-Soirissa julkaistua katoamisilmoitusta. Romaanissa seurataan Bruderin tietä Auschwitziin, jossa hän kuoli seuraavana vuonna. Modiano oli paikalla muistolaatan paljastustilaisuudessa.

Olen jo pidempään suunnitellut kirjoitusta Patrick Modianosta ja sarjakuvista. Modiano on tehnyt teoksia yhdessä Sempén ja Pierre Le-Tanin kanssa. Kirjallisuuden Nobel-palkinto on kuitenkin nostanut Modianon teosten hintoja niin paljon, että toistaiseksi asia on saanut jäädä. Suomalaisista kirjastoistakaan ei tässä tapauksessa ole ollut apua. Kieltämättä ajatuksenani on ollut sarjakuvien ja kirjallisuuden Nobelin yhdistäminen.

Tänä vuonna on otettu uusintapainos Modianon ja Sempén Catherine Certitudesta (alk. 1988, englanniksi kääntänyt William Rodarmor). Uudesta teoksesta ei sentään kiskota nettikirjakaupoissakaan hirveitä hintoja.

Sempé mielletään useimmiten kuvittajaksi töidensä ulkoasun perusteella. Hänen sarjakuvallisempaa puolta edustavat 2002-2003 Noora Koskisen suomentamana julkaistu kuusi teosta. Catherine Certitude on kuitenkin selkeästi kuvitustyö. New Yorkiin muuttanut, balettia harrastava päähenkilö muistelee entistä kotikaupunkiaan Pariisia.

Muisteleminen auttaa koti-ikävään ja muuttaa myös uusia elämänrytmejä. Tämän toistaminen on ollut Patrick Modianolle tärkeätä. Myös Dora Bruderin tapauksessa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset