sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Pyhä batmobile!


Yle Teema on muuttunut lepakkokanavaksi ja esittää kesäarkisin 1960-luvun suosikkisarjaa Batman heinäkuun puolen välin yli. Bonuksena eilen tuli samalla miehistöllä vuonna 1966 tehty elokuva.

Tv-sarjaa varten tehtiin yksi maailman tunnetuimmista kustomoiduista autoista, batmobile. Auton suunnitteli mediafirman tilauksesta George Barris. Gotham Cityn salaperäisellä viittasankarilla piti olla vähintään yhtä kiehtova auto. Barris lähti suunnittelemaan menovempelettä Lincoln Futuran pohjalle. Lincoln Futura oli 1950-luvulla luotu futuristinen auto, se oli yksi Ford Motor Co:n näkemyksistä siitä, millainen tulevaisuuden auto saattaisi olla.

Eniten muutoksia Barry teki Futuran keulaan ja perään. Erikoiset, erilliset tuulilasit olivat jo vakiomallisessa Futurassa. Lopullinen batmobile muotoitui filmiryhmän, Adan Westin ja Barryn yhteistyönä.

Tarina kertoo, että poliisi olisi pysäyttänyt mainoskuvauksiin matkalla olleen Barryn. Kummallista autoa ihmetelleet poliisit saivat Barrylta nasevan vastauksen: "Olen testaamassa batmobilea, jotta Batman voisi auttaa teitä nappaamaan Arvuuttajan."

Sittemmin Batman on saanut useita erilaisia autoja. Tämä vuoden 1966 malli on kuitenkin legendaarisin. "Alkuperäisten" batmobiilien määrä on kuitenkin arvoitus. Ensimmäisen valmistuttua siitä tehtiin lasikuitumuotti, jonka avulla tehtiin markkinointia varten heti neljä kappaletta autoja. Sittemmin niitä on tehty lisää.

Edelleen batmobiilit ovat autonäyttelyiden ja muiden tilaisuuksien vetonauloja. Tosin noita viittä ensimmäistä tuskin enää näyttelyissä nähdään.2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Isoäitini osti pienestä kansaneläkkeestään veljelleni Batmobilen, minä muistelen sen luultavasti olleen nimenomaan tuon legendaarisen Corgin valmistama. Isoveljeni ei autosta piitannut, niinpä sen sai toinen isoveljistäni. Hän purki sen osiin,-goodbye Batmobile. Nyt kun alkoivat Teemalla Batmania esittää, kiusasin häntä ja sanoin kyseisen auton olevan tänä päivänä keräilijöiden himoama ja aivan uskomattoman hinnakas. - Hän vain muisteli, kuinka ruuvimeisselillä sen purkasi.

Reijo Valta kirjoitti...

Lasten leikkikalut muuttuvat suuresta suosiostaan huolimatta usein keräilyharvinaisuuksiksi. Tai ainakin ennen muuttuivat. Nykyisin taitaa olla avaamattomien pakkausten jemmaajia niin paljon, että arvon "luonnollinen" kehitys häiriytyy.

Taisin itsekin jonkin pikkuauton purkaa, tosin vasta sen jälkeen kun renkaat lakkasivat toimimasta. Eipä siinä erityisen mielenkiintoisia sisuskaluja ollut.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset