keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Posti ratkaisee ongelman


Tänään 1989 kuoli Iranin uskonnollinen ja poliittinen johtaja ajatolla Khomeini (s. 1902). Vuoden alussa 1979 hän nousi koko maailman tietoisuuteen Iranin vallankumouksen yhteydessä. Iranilaiset ajoivat shaahinsa maanpakoon ja kuukausi sen jälkeen maanpaosta palasi ajatolla Ruhollah Khomeini valtakunnan johtoon.

Eniten maailmaa hämmästytti keskiaikaisilta tuntuvien islamilaisten lakien ottaminen myös maalliseksi ohjenuoraksi. Siirtyminen monarkiasta teokratiaan ei ollut ajanhengen mukainen. Vasemmistolaiset vallankumousvoimat Khomeini teloitutti vuoteen 1981 mennessä.

Shaahi pääsi loppuvuodesta 1979 Yhdysvaltoihin lääkärihoitoon. Vastatoimena Iran valtasi Yhdysvaltain Teheranin suurlähetystön ja otti sen henkilökunnan panttivangeiksi. Se takasi Iranin tapahtumien pysymisen pitkiksi ajoiksi.

Iranin melskeet heijastuivat kauas. 1980-luvun alussa Kuopiossa julkaistun pienlehti Noniinin ensimmäisen numeronkin kannessa herra naureskeli. Toki ajatolla oli mukana sisäsivuillakin. Kuopiolainen nuoriso oli keksinyt rauhanomaisen ratkaisun pitkittyneen panttivankikriisin ratkaisemiseksi.


Nykyaikana 1980-luvun alun ratkaisu ei toimisi. Koska postin määrä on verkkokaupan vuoksi kasvanut, niin Postin täytyy sulkea 80 toimipistettään ja irtisanoa niiden henkilökunta.



Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset