tiistai 13. maaliskuuta 2018

Seksiappi tai -sopimus


Viime viikot on Suomessa käyty kiivasta keskustelua mahdollisesta rikoslain muutoksesta. Seksuaalirikokset haluttaisiin määritellä suostumuksen puutteen eikä väkivallalla uhkaamisen kautta. Suomi on sitoutunut tähän allekirjoittaessaan Istanbulin sopimuksen, mutta muutos pitäisi nyt viedä kansalliseen lainsäädäntöön.

Jo ratifioitu asia tuntuu olevan aika kova eräille kansanedustajille. Televisiota myöten eräät ovat käyneet ihmettelemässä pitäisi jatkossa jokaista seksin harjoittamiskertaa varten tehdä kirjallinen sopimus vai riittäisikö kännykkäappi.

Itse asiassa seksisopimusappi on jo olemassa. Legal Fling -sovellusta voi halutessaan käyttää, mutta käytännön merkitysta sillä ei ole.

Sopimusoikeus on hyvin, hyvin monimutkainen asia. Sopimukset ovat yhteiskuntamme perusta, joten käytäntöjä ja käytenteitä on sopimuksen alasta riippuen laaja kirjo.

Tuoreimpaan Debattiin on kirjoittanut oikeusnotaari Wiking Vuori otsikolla Seksi ei ole luontoissuoritus. Vaikka usein vitsaillaan luonnossa maksamisesta, niin luontoissuorituksella ei tarkoiteta sitä. Jos olet myymässä autoja ja olet saanut jo rahat, niin maksajalla on oikeus vaatia sinua luovuttamaan autosi. Tekemään luontaissuoritus, että sopimus tulee täytetyksi.

Perustuslaki pilaa seksisopimuksia suunnittelevien aikeet. Siinä on taattu koskemattomuus, ja vaikka olisi tehty sitova sopimus rahasuoritteineen, niin toisella osapuolella on oikeus muuttaa mieltään ja kieltäytyä allekirjoittamisenkin jälkeen. Vuoren arvion mukaan raiskausoikeudenkäynnissä sähköinen sopimus ohitettaisiin olankohautuksella. Tässä tapauksessa suostumuksensa voi perua aina toisin kuin autokaupassa.* Debatti 1/2018


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset