tiistai 6. maaliskuuta 2018

Maailmankaupan porsaanreiätMaailmantalous on jo pitkään perustunut vapaakauppaan ja sen edistämiseen. Aina se ei ole paikallisesti hyväksi, mutta kokonaisuuden on katsottu olevan kaikille kokonaisuudessaan eduksi. Nyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut päähänsä, että Yhdysvaltain talous tarvitsee suojelua. Tätä hän on ajanut teräs- ja alumiinitullien muodossa, joskin kongressin republikaanitkin ovat olleet suunnitelmia vastaan.

Vapaan maailman ykkösjohtajalla on, kaikesta tapahtuneesta huolimatta, paljon neuvonantajia. Ne ovat etsineet presidentille keinot toteuttaa tavoitteensa.

Vapaakauppa on hyvin laaja ja monimutkainen kokoelma erilaisia sopimuksia, joita maailmankauppajärjestö WTO valvoo. Sopimuksien sääntöpykälissä on pyritty huomioimaan kaikenlaista mahdollista, jotta yllättäviltä tilanteilta vältyttäisiin.

Kun on runsaasti erilaisia sääntöjä, niistä todennäköisemmin löytyy jonkinlainen porsaanreikä. Tällainen Trumpille on nyt etsitty. Tuontitullit voidaan perustella kansallisella turvallisuudella, näin näennäisesti ei rikota vapaakaupan sääntöjä.

Nyt etsitty porsaanreikä on kuitenkin sellainen, että sen käyttäminen muuttaa koko säännöstön luonnetta. Porsaanreiästä kerran kulkeminen romahduttaa koko aitauksen.

Liike-elämässä suuret yritykset aika ajoin käyttävät tällaisia reikiä. Sen jälkeen poliitikoille tulee kiire luoda uusi aitaus, jotta muut eivät samaa keinoa käyttäisi. Jos valtiot, poliitikot käyttävät tällaisia keinoja, niin kuka tulee luomaan uudet pelisäännöt? Sellaisia elimiä ei ole.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset