perjantai 2. maaliskuuta 2018

101 sarjakuvaa Suomesta


Joulu-tammikuussa Oulun taidemuseossa oli Comics Effects-näyttely, johon osana kuului 101 sarjakuvaa Suomesta. Siinä sata suomalaista ja yksi egyptiläinen sarjakuvataiteilijaa esitti näkemyksensä jostakin Suomen itsenäisyyden ajan vuodesta. Kavalkadin aloitti Ville Ranta ja päätti Oulussa residenssitaiteilijana ollut Amr Talaat.

Nyt näyttelyn työt ovat ilmestyneet kirjana Zum Teufelin julkaisemana. Näyttelyn avajaisiin kirjasta otettiin hyvin pieni painos (15 kpl), siksi nyt myyntiin tullut teos on toinen painos. Ensimmäinen arvio julkaisusta on ilmestynyt. Jo aikaisemmin esittelin kuvia näyttelystä.

Julkaisussa on kirjoittamani esipuhe ja yksi sarjakuvasivu, vuoteen 1956 sijoittuva J.O. Mallander-pastissi.

Monien muiden tapaan sain painetun teoksen käsiini vasta nyt. Vaikka aineisto oli tuttu, niin kirjamuoto tuo sisältöön jotakin uutta. Näyttelyssä en havainnut, että monet perättäiset ja lähekkäiset vuodet nivoutuvat toisiinsa sisällön kautta. Esimerkiksi Kari Sihvonen (1934) ja Jope Pitkänen (1935) molemmat piirtävät ja kertovat Gunnar Bärlundista, nyrkkeilylegendasta.

Vaikka tekijöitä ei ole tässä Harri Filpan toimittamassa teoksessa ohjattu sisällön puolesta lainkaan, niin syntyneet työt kommentoivat toisiaan ja synnyttävät jatkumoita. Eniten mainintoja taitaa saada Kekkonen, olihan hän pitkään mukana monenlaisessa.

Kanteen tuli Mikko Metsähonkalan työ. Metsän kansaahan me olemme.


* 101 sarjakuvaa Suomesta. Man Made Lifestyle
* 101 sarjakuvaa Suomesta. Turun Sarjakuvakauppa

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset