perjantai 16. maaliskuuta 2018

Kirjallisia väärennöksiä


Karo Hämäläinen kirjoitti Suomen Kuvalehden blogissaan käsitellessään hiljan ilmestynyttä Sanna Nyqvistin ja Outi Ojan Kirjalliset väärennökset -teosta, ettei Suomessa varsinaisen kirjallisen väärennöksen tekeminen maksaisi vaivaa. Hämäläinen kirjoittaa:

Tällainen tapaus olisi esimerkiksi se, jos kirjoittaisin käsikirjoituksen, jota väittäisin Aleksis Kiven entuudestaan tuntemattomaksi romaaniksi ja yrittäisin kaupitella ”käsikirjoituslöytöäni” kovaan hintaan.
Tällöin tosin pitäisi eniten epäillä mielenterveyttäni, sillä käsikirjoituksesta mahdollisesti maksettava hinta olisi hyvin pieni suhteessa työmäärään ja kiinnijäämisen riskiin. Kirjallisuudessa tilanne on tyystin toinen kuin rahakkaiden originaaliteosten kuvataiteessa.
Jäin jutun luettuani miettimään olisiko sellaista suomalaista "käsikirjoitusta", jonka väärentäminen kannattaisi taloudellisesti. Kuin vastaukseksi kysymykseen Ylen Uutiset kertoivat löytyneestä Simo Häyhän Sotamuistoja-kirjasta.

Talvisodassa 542 venäläistä ampunut Häyhä on ympäri maailmaa koettu kiehtovaksi hahmoksi. Japanissa hänestä on tehty sarjakuvasankari. Häyhällä on varmaan varakkaita ihailijoita, jotka saattaisivat maksaa huomattavan summan hänen sotapäiväkirjastaan.

Häyhän Sotamuistoja -vihkon nähnyt dosentti Tapio Saarelainen on vakuuttunut sen aitoudesta. Käsiala on sama kuin aikaisemmin tunnetuissa Häyhän kirjeissä. 

Ei ole syytä epäillä Saarelaisen arvioita aitoudesta. Mutta jos ajattelee paljastuineita historiallisia väärennöksiä, niin Sotamuistoja vastaa epäselviin asioihin hieman liian hyvin. 
LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset