torstai 10. heinäkuuta 2008

Herra Aasi


Varmaankin kaikki Kari Suomalaisen (1920-1999) piirtämä on julkaistu, ja jopa useampaan kertaa. Karikatyyrit loivat hänelle vankkumattoman maineen ja Helsingin Sanomissa julkaistuista pilapiirroksista tehdyt koosteet olivat vuosikymmeniä yksi suosituin isänpäivälahja.

WSOY on julkaissut uusintapainoksena jopa Suomalaisen 1940 Sirkka -lehteen tekemän Herra Aasi -sarjakuvan (tai oikeammin kuvasarjan, Herra Aasissa tekstit kulkevat ruutujen alla, eivät puhekuplissa -- tämä huomautus on saivartelua). Vuonna 1993 uusintajulkaistussa jutussa 20-vuotias piirtäjä jäljittelee lasten tapaa piirtää.

Takakansi tekstin mukaan Suomalainen jäljittelisi myös lasten mutkatonta tapaa ajatella, mutta se on liikaa sanottu. Pikemminkin mutkattomuus on perua sarjakuvan traditiosta, kuvasarjojen absurdista perinteestä.

Tulkitsisin lapsellisen tavan piirtää ennemminkin vinoiluksi jo 1930-luvulla kaavamaiseksi muuttuneelle sarjakuvailmaisulle. Sankari ystävineen lähtee seikkailemaan kaukomaille, tapaavat niiden eksoottisia ja jännittäviä asukkaita ja erinäisten kommellusten jälkeen he pääsevät onnellisesti takaisin kotiin.

Herra Aasin tapauksessa kohdataan ihmissyöjiä, krokotiili, metsästäjä, rosvo, kenraali ja presidentti.

1940-luvulle tultaessa satavuotinen absurdius oli kangistunut kaavaksi, johon Suomalainen sai vielä piirrostyyliä muuttamalla luotua uutta virtaa.

Takakansitekstissä jätetään myös esittelemättä (ymmärrettävistä syistä) pääpahis Nekrukuningas ja hänen apurinsa Nekrusotilaat. Huonosti kävi pahiksille: Metsästäjä ampui heidät kaikki kerralla kahtia, jonossa kun seisoivat.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset