maanantai 28. heinäkuuta 2008

Tintti seikkaili Olavinlinnassa



[Lopputalvesta uudesta ranskalaisjulkaisusta paljastui, että Tintti seikkaili myös Olavinlinnassa. Kirjoitin aiheesta Savonlinnan paikallislehti Itä-Savoon pikkujutun, joka julkaistiin sen ja Länsi-Savon yhteisessä Sunnuntai viikonvaihdelukemistossa. Juttu päivän tekstinä. Savonlinnassa käydessä yritin kameralla etsiä samaa kulmaa, joka oli Hergén mallina käyttämässä kuvassa.]

Tintin seikkailuissa esiintyvän Kropowin linnan yhtenä esikuvana on ollut Olavinlinna. Tarkasta taustatyöskentelystä kuuluisaksi tulleen Tintin isän Hergén arkistoista on löydetty kuva Olavinlinnasta 1930-luvulta, jota hän on käyttänyt luodessaan Syldaviaa Kuningas Ottokarin valtikkaan.

Helmikuussa ilmestyneessä ranskalaisten Le Figaron ja Beaux Arts Magazinen Tintti ja suuret sivilisaatiot (Tintin à la découverte des grandes civilisaions) julkaisussa on syvennytty Hergén käyttämään lähdemateriaaliin. Näin kaksi Kropowin linnan porttia ympäröivää tornia osoittautuivat Olavinlinnasta kopioiduiksi. Linnan kolme muuta tornia on ranskalaisarvioiden mukaan kopioitu muista skandinaavisista linnoista.

Suoria Suomi-viittauksia Tinteistä ei löydy. Virolainen lentäjä Pahk kirjoista löytyy. Aikaisemmin on paljastunut, että arumbajojen keskuudessa asuvan tutkimusmatkailija Ridgewellin esikuvana Hergé käytti suomalaista antropologi Rafael Karstenia.

Kuningas Ottokarin valtikka ilmestyi vuonna 1939. Tuorein suomalainen painos siitä on viime vuodelta.

[Kropowin linnan toiseen puoleen esikuvana on toiminut ilmeisesti ruotsalainen Kalmarin linna. Keskustornin esikuva ei ole tiedossa. Epäilisin, ettei sillä niin selkeää esikuvaa olekaan kuin linnan muilla osilla.]

Enempi kuvia linnasta viime viikkoisessa merkinnässä Olavinlinnan huussit.

Lisäys 7.10.08: Spekulaatio jatkuu, oliko Aino Ackté Bianca Castafioren esikuva?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo oikean reunan torni näyttää vähän Viipurin linnalta (ei tosin yhtä yksi yhteen kuin nuo Olavinlinnan tornit).

Reijo Valta kirjoitti...

Jaa, niinpä tosiaan muistuttaa tornin kahdeksankanttista yläosaa. Kalmarin linnassahan korkein torni on nelinurkkainen -- toisaalta yksi matalemmista torneista oli 12-kanttinen.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset