torstai 9. heinäkuuta 2009

Kesämökin äänet


Posti kulkee lomalaisellekin ja toi mukanaan Tekniikan Waiheita -lehden. Uusin numero on äänien erikoisnumero, toteutettu yhdessä Akustisen Seuran ja Paavo Arnin rahaston kanssa. Artikkeleissa ääntä käsitellään historian, arkkitehtuurin ja maiseman kautta.

Konserttisalisuunnittelu on varsinaista hienosäätöä. Alpo Halme artikkelissaan esittelee eri konserttisalien suunnittelua, onpa maailmankuulujen Berliinin ja Bostonin salien joukkoon päässyt Oulun Madetoja-salikin. Vuonna 1983 valmistunut talo ja sali ovat esimerkkinä konserttisalien suunnittelun muuttumisesta ja akustiikan tutkimuksen huomioimisessa työssä.

Funktionaalinen arkkitehtuuri oli tunnetusti tehnyt konserttisaleista tunkkaisen oloisia, riisumalla kaikki "ylimääräiset" koristeet saleista. 1980-luvun alussa jo ymmärrettiin, että "koristeilla" oli tehtävä, ne toivat saleihin monen mittaisia pintoja, jotka ovat hyvälle akustiikalle elintärkeitä.

Halmeen mukaan Madetoja-salissa voi olla kaikkia ääniaallonpituuksia kahdestakymmenestä millimetristä aina kahteenkymmeneen metriin saakka. Salin vakiokuuntelijana voin vahvistaa ainakin tyydyttävästi onnistuneen lopputuloksen.

Outi Ampuja tarkastelee äänimaisemia. Niiden tallennus ja tutkimus onkin viime vuosina ollut jonkin verran esilläkin. Melu tuntui peittävän kaiken, ja ennen sitä muistuksiksi tuleville sukupolville haluttiin säästää malliksi muutakin.

Melua on pitkään pidetty edistyksen merkkinä. Ampuja toivoo, että tämä ajatus jo haudattaisiin. Tosin uutinen, joka kertoo keinotekoisen äänen lisäämisestä hybridi- ja sähköautoihin liikenneturvallisuuteen vedoten, ei tue Ampujan toivetta. Vaikka tekniikka mahdollistaisi melun vähentämisen, sitä ei haluta.

Päätoimittaja Sampsa Kaataja (jota ei pidä sotkea Kevan kohukansanedustaja Sampsa Katajaan) toivottaa häiriöäänistä vapaata kesää. Sellaista olen monin paikoin saanutkin viettää. Mutta ei aina maallakaan: Joroisissa kesämökkialueella vieraillessa kehitimme uuden seurapelin, kun kuuntelimme naapurimökeiltä kantautuvia ääniä. Ruohonleikkuri, moottorisaha, raivaussaha, oksaleikkuri, oksahaketin jne jne, monenlaista konetta on mökkiläisten pihapuuhia varten kehitetty.


* Tekniikan Waiheita 2/2009

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset