torstai 16. heinäkuuta 2009

Tempoa suomalaiseen sarjakuvatarjontaanJuuri kun olin moitiskellut Lehtipisteiden sarjakuvavalikoimia kävikin viesti, että uutta Tempo -lehteä kannattaisi vahdata. Tempo on uutta, perinteitä kunnioittavaa ranskalaisbelgialaista sarjakuvaa julkaiseva lehtimuotoinen albumisarja. Ensimmäisessä numerossa on pitkä Piko ja Fantasio tarina Ajan pyörteissä.

Uuden Piko ja Fantasio -seikkailun tekijänä on Frank LeGall, joka aikaisemmin ei ole tätä sarjakuvaa tehnyt. Ajan pyörteissä on kustantaja Dupuisin kertatilaus. Varsinaisia Pikon ja Fantasion tekijöitä tällä hetkellä ovat Morvan ja Munuera, vaikka heidän töissään ei suurta moitittavaa olekaan, niin tämän näytteen perusteella mielellään LeGallin muitakin Piko ja Fantasio -seikkailuja näkisi.

Dupuis on tilannut enemmänkin yksittäisiä seikkailuja. Tempossa niitä luvataan nähtävän suomeksikin jatkossa.

Ajan pyörteen hahmogalleria on viime vuosilta tuttu. Zorbul on tehnyt mielestään nerokkaan keksinnön (tai oikeastaan ottanut käyttöönsä toisen keksimän) saadakseen rahaa ja vaikutusvaltaa. Tarvitaan Sieninevan kreivi, Piko ja Fantasio laittamaan superrikollinen aisoihin. Mukana operaatiossa on myös lemmikkiorava Spip.

Kuten nimikin kertoo, tarinassa leikitellään ajan olemuksen kanssa. Aikakoneella sujahdetaan menneisyyteen ja kiitos kreivin sieniuutteiden (kuinkas muuten) nykyaikaankin päästään takaisin.

Ajalla ja ajassa leikittely on joskus juonen kehittelyn pelastamista umpikujasta. Tässä tarinassa ei mielestäni kuitenkaan pahimpiin kliseisiin sorruta, Fantasio koettaa vitsailla pahimmista irti, vaikka niitä sitten käytetäänkin.

Frank LeGall on selkeän viivan piirtäjiä. Tyylillisesti hän ei pyrikään olemaan uusi Franquin, joka on virkistävä ratkaisu. Hahmot ovat silti hyvin tunnistettavia ja lähempänä Franquinin aikoja, kuin monet vakiotekijöiden viimeaikaiset Piko ja Fantasio -albumit.

Ajan pyörteissä on viittauksia aikaisempiin seikkailuihin, kuten pitkissä albumisarjoissa yleensäkin tapaa olla. Useasti viitataan Jättiläinen jäätiköltä tarinaan, onpa sieltä napattu mukaan yksi Sieninevan tutkijakollega mukaan uuteen seikkailuun. Juonen seuraaminen ei kuitenkaan edellytä sarjan aikaisempaan tuntemusta.

Suomentaja Lauri Narinen on tehnyt ajantasaista työtä. Sieninevan kreivi puhuu muun muassa (Markku) Kuisman taloushistoriasta (ja siitä miten sitä ei vielä viime vuosituhannella ollut kirjoitettu).

Mainiota uusia tuttavuuksia, Tempo ja Frank LeGall, molemmat. Dupuis on tehnyt pari vuotta sitten sarjakuvasta animoidun mainoksenkin, se yllä Youtubesta katsottavissa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset