tiistai 7. heinäkuuta 2009

Madoffin pyramidi

Ponzi-huijaus on pyramidipelin muoto, jossa joku kerää pääomia kuviteltua tai olemassa olevaa sijoituskohdetta varten luvaten sijoituksille nopeaa ja korkeaa tuottoa: korkeampaa kuin mistään muusta sijoitustoiminnasta on mahdollista saada. Sijoituskohde voi olla kultavaranto, kaivos, öljyesiintymä, lomaosake tai mikä tahansa tuottoisalta kuulostava kohde. Todellisuudessa mitään laillista liiketoimintaa ei harjoiteta tai se on vähäistä.

Alussa sijoittajille maksetaan luvattua korkoa tai tuottoa sijoituksille niistä varoista, mitä myöhemmät sijoittajat tuovat järjestelmään. Nopeat ja runsaat tuotot saavat monet osallistujat sijoittamaan rahat uudestaan järjestelmään ja houkuttelemaan mukaan uusia sijoittajia.

Toisin kuin yleisesti uskotaan, Ponzi-huijaus voi jatkua loputtomiin. Toiminta loppuu vain siinä tapauksessa, että viranomaiset pysäyttävät sen tai päätekijät jänistävät ja livistävät kassa mukanaan. Pyramidi voi kaatua myös liian suureen kokoon ja julkisuuteen. Silloin järjestelmän huono maine pitää huolen siitä, ettei uusia sijoittajia tule tarpeeksi nopeasti lisää ja idea menettää hohtonsa sijoittajien silmissä. Mitä suurempi osallistujamäärä järjestelmässä on, sitä useampi menettää sijoituksensa saamatta mitään takaisin ja näin järjestelmä kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Jos sijoituksia virtaa kuitenkin tasaisena virtana systeemiin ja verkosto leviää uusille maantieteellisille alueille, niin toimintaa on periaatteessa mahdollista jatkaa vaikka loputtomiin.

Ponzi-huijauksia voidaan pitkittää siten, että saadaan osallistujat tekemään pitkäaikaisia sijoituksia, mitä ei voi nostaa ulos järjestelmästä vasta kuin määräajan kuluttua. Osallistujien tai oikeammin pelaajien voitot näkyvät sitten pitkin matkaa virtuaalisina tuottoina. Kun sitten lopulta maksun aika tulee, niin läheskään kaikki osallistujat eivät saa sijoituksiaan ja tuottojaan ulos järjestelmästä. Rahat ovat kadonneet tai järjestelmä alkaakin tuottaa yllättäen suuria tappioita juuri ennen kotiutusta, jolloin mitään nostettavaa ei jää jäljelle. Tämän pitäisi tietysti herättää epäilyksiä, mutta tästä huolimatta jotkin järjestelmät voivat jatkaa vuosia ennen järjestelmän paljastumista mediassa ja poliisin toimesta huijaukseksi. (wikipedia)


Kuten edellä wikipedian tekstissä todetaan, pyramidihuijaus voi kestää kauankin, jos sillä on arvovaltaisia tukijoita ja rahan virtaaminen ei lakkaa. Madoffin pyramidi kesti ainakin 40 vuotta, ehkä jopa lähemmäs viittäkymmentä (Madoff perusti firmansa 1960, tietoinen huijaus alkoi viimeistää 1968, luultavasti aiemmin).

Nyt 71-vuotias Madoff aloittaa 150 vuoden tuomionsa istumisen.

Huolestuttavinta Madoffin pyramiditoiminnassa ei ole sijoittajien rahojen menettäminen. Madoffin rahastot ovat vuosikymmeniä toimittuaan antaneet kaikelle liiketoiminnalle tuottotavoitteen.

1960-luvulla Madoff lupasi 15-18 prosentin jatkuvan tuoton, sittemmin se nousi kahteenkymmeneen. 1960-luvulla ja vuosikymmen, pari sen jälkeenkin hyvänä tuottoprosenttina pidettiin viittä. Ja joka vuosi ei sitä tarvinnut tuottaa, parikin tappiollista vuotta välissä saatettiin hyväksyä.

Maailman finanssikriisi johtunee osaltaan siitä, että jo normaaliksi muodostunut kahdenkymmenen prosentin tavoite osoittautui valheeksi, katteettomaksi lupaukseksi. Finanssikriisin rytkähdykset ja pankkien kaatumiset valtioiden haltuun näyttävät jälkikäteen tarkastellen kulkevan melkolailla käsikädessä Madoffin rahantekotavan tiedostamisen kanssa.

Pyramidissa oli mukana paljon pankkejakin, kotoinen Nordea taisi 150 miljoonaa paljastumisen vuoksi menettää.

Finanssit ovat kriisissä, koska laskelmat olisi tehtävä uudelleen alempien tuotto-odotusten mukaan. Ehkä se "esi-historiallinen" viisi olisi taas realistinen luku.

Mitä kaikkia uhrauksia yhteiskunnat ja yksilöt ovatkaan tehneet epärehellisen, erheellisen tuottotason saavuttaakseen?

Näillä näkymin askelia taaksepäin odotuksissa ei olla ottamassa. Ylen uutiset kertovat, että investointipankit ovat jatkaneet uusien innovatiivisten rahoitusinstrumenttien luomista. Juuri nämä "tuotteet" syöttivät rahaa Madoffille ja synnyttivät rahoituskriisin.

Uutisen mukaan pankit kertovat, että uudet tuotteet eroavat vanhoista, koska niissä esimerkiksi arvopaperistetaan olemassa olevia omaisuuseriä.

Sijoittajat hihkuen innoissaan kantavat rahansa pankkiireille, jotka tällä kertaa lupaavat sijoittaa ne olemassa olevaan omaisuuteen.


(kuvassa entinen kolmiomittaustorni)

2 kommenttia:

Demetrius kirjoitti...

Se ei sureta, että ahneet ja tyhmät ihmiset menettävät rahansa. Sekään ei sureta että ahneet ja arvoköyhät järjestelmät ovat laman kourissa. Mutta se surettaa että Struven elämäntyön muistomerkki on tuolla lailla sortunut.

Reijo Valta kirjoitti...

Kyllä varmaan uusi mittaustorni paikalle noussee, ainakin muut lähistön lysähtäneet tornit on joidenkin vuosien viipeellä uudestaan nousseet.

Ei sateliitti vielä(kään) pysty näitä rakenteita korvaamaan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset