maanantai 14. kesäkuuta 2010

A. Hitler ja Eiffelin valloitus


Seitsemänkymmentä vuotta sitten tänään saksalaiset marssivat Pariisiin. Ranska oli valloitettu.

Suositun tarinan mukaan ranskalaiset leikkasivat Eiffelin tornin huipulle vievän hissin vaijerit poikki ennen Pariisin miehitystä, koska halusivat tehdä kiusaa Hitlerille. Johtajan pitäisi kavuta portaita pitkin, jos haluaisi näkötornin huipulle.

Vaijerit katkaistiin siten, ettei niiden korjaaminen sodan oloissa olisi mahdollista. Tarvittavia varaosia ei ollut saatavissa tehtaiden tuottaessa jotakin aivan muuta.

Eiffelin torni oli pitkään myös tärkeä radiomasto. Siksi puolustussuunnitelmissa varmaankin oli jo ennen Hitlerin valtaannousua määritelty toimenpiteet tornille maan tullessa miehitetyksi.

Ettei vaijereita yksin Hitlerin takia katkottu.

Saksalaiset sotilaat kapusivat huipulle joka tapauksessa. Ensin sinne ripustettiin suureellinen hakaristi, jonka tuuli vei mennessään parin tunnin kuluttua. Hieman pienempi sai seuraavat nelisen vuotta muistuttaa kaupunkilaisia uusista hallitsijoista.

A. Hitler saapui Pariisiin tarkastamaan valloitettuja alueita myöhemmin kesäkuussa. Eiffelin huipun hän päätti jättää väliin ja pysyi Pariisissa maan tasolla. Kuvaan tornin kanssa hän kuitenkin ikuistutti itsensä.

Ranskalaisille tästä huipulla käymättömyydestä on tullut tärkeä symboli. Vaikka Hitler kaupungin valloittikin, niin hän ei koskaan Eiffeliä valloittanut.

2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Hitler oli kaikesta pahuudestaan huolimatta sellainen ihmisenä nössö.

Minä olen käynyt Näsinneulassa!

Reijo Valta kirjoitti...

Minäkin Näsinneulassa. Hissillä tosin, mutta Puijon torniin olen portaita ylös kavunnut!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset